Belgische premier roept prins op het matje

Prins Laurent kijkt naar de militaire parade op 21 juli, een nationale feestdag in België EPA

De Belgische prins Laurent moet bij premier Charles Michel op het matje komen. De 53-jarige broer van koning Filip viel dinsdag uit tegen een journalist over de politiek. Hij wordt nu door de minister-president persoonlijk tot de orde geroepen.

De premier vindt de uitspraken van de prins "niet gepast" en in het gesprek vraagt hij respect voor het parlement. Ook gaat hij met de prins nog eens "de regels herhalen". Premier Michel antwoordde op Kamervragen dat prins Laurent als lid van de koninklijke familie volgens de wet terughoudendheid moet tonen in publieke verklaringen.

Ondernemingen

Aanleiding van de uitval van prins Laurent was een vraag van een journalist over de jaarrekening van een van zijn ondernemingen. De prins zat daar niet op te wachten. "Begin daar niet over, want dan ga ik echt boos worden", waarschuwde Laurent. "Ze zeggen de hele tijd dat ik niet werk en dat mijn stichting niet deugt. Het hangt mij al jaren de keel uit. Ik heb in mijn leven al meer aan de staat betaald dan de staat aan mij gegeven heeft. Ik heb miljoenen euro's aan belastingen betaald", brieste hij.

Ook riep hij dat de politiek hem en zijn familie met rust moet laten.

Premier Sri Lanka

Een week geleden had premier Michel zijn minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, al opgedragen de prins tot de orde te roepen. Laurent had een ontmoeting met de premier van Sri Lanka. Daar had hij geen toestemming voor gevraagd, terwijl dat wettelijk verplicht is.

Prins Laurent heeft al zijn hele leven ruzie met de pers, politiek en ook zijn eigen familie.