Twee van de acht militairen, kort na hun vlucht in juli naar Griekenland
NOS Nieuws

Griekenland levert Turkse militairen niet uit

Een Griekse rechtbank heeft een streep gehaald door het uitleveringsverzoek van Turkije van twee Turkse militairen. Ze behoorden tot een groep van acht Turkse militairen die het land ontvluchtten na de mislukte coup in juli. Ze hebben in Griekenland politiek asiel aangevraagd.

De Griekse rechters hebben nu in vijf van de acht gevallen de Turkse verzoeken om uitlevering afgewezen. In eerdere procedures stemden Griekse rechters bij drie militairen in met de uitlevering aan Turkije. Deze militairen zijn in beroep gegaan tegen die beslissing. Ze willen niet terug naar Turkije omdat ze vrezen dat ze daar geen eerlijk proces krijgen.

Volgens de Griekse rechtbank is elk besluit unaniem genomen door een groep van telkens drie andere rechters.

Vlucht

Alle acht militairen ontkennen dat ze hebben meegedaan aan de staatsgreep en de veronderstelde samenzwering om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te vermoorden. Ze vluchtten een dag na de coup naar Griekenland aan boord van een legerhelikopter.

De tegenstrijdige beslissingen hebben ertoe geleid dat de spanning tussen Turkije en Griekenland is opgelopen. Beide landen zijn lid van de NAVO.

'Zo snel mogelijk terug'

Turkije heeft er bij Griekenland op aangedrongen dat alle acht terugkeren. Een woordvoerder zegt dat de president verwacht dat deze militairen zo snel mogelijk naar Turkije komen om zich daar te verantwoorden voor de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl