Andere Tijden Sport gaat terug naar de Bonkevaart en de Coolsingel

tijd van publicatie Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Tiende seizoen ATS: terug naar Bonkevaart en Coolsingel

In het tiende seizoen Andere Tijden Sport gaat het programma twintig jaar terug in de tijd. Op 1 januari staat de Elfstedentocht van 1997 centraal. Het is de eerste van vier nieuwe afleveringen sportgeschiedenis. Ook de Coolsingel, Kees Verkerk en Jannes van der Wal komen aan bod.

Nieuwe winterserie

DatumAfleveringNPO 1
1 januariElfstedentocht 1997: zes helden, één winnaar23.06 uur
15 januariFeyenoord: de Coolsingel liep vol22.17 uur
22 januariDe bontmuts van Kees Verkerk22.17 uur
29 januariJannes van der Wal: de onbegrepen dammer22.17 uur

Elfstedentocht 1997: zes helden, één winnaar

Andere Tijden Sport gaat terug naar 4 januari 1997, de dag waarop de laatste Elfstedentocht werd verreden, en reconstrueert de ontknoping van één van de spannendste tochten uit de geschiedenis.

Voor het eerst vertellen Arnold Stam, Bert Verduin, Erik Hulzebosch, Henk van Benthem, Piet Kleine en Henk Angenent, de kopgroep die samen de Bonkevaart bestormde, wat er op weg naar de finish door hun hoofden spookte. Wat ze dachten, wat ze zagen, wie de boel verlinkte, en hoe ze toch zelf zouden gaan winnen.

Zondag 1 januari, 23.06-23.41 uur, NPO 1

De Coolsingel in 1999 bij de landstitel van Feyenoord ANP

Feyenoord 1999: de Coolsingel liep vol

De laatste keer dat de Coolsingel vol liep voor Feyenoord was in 1999. Wie anders dan wereldburger Leo Beenhakker had van een potpourri van onbekende laatbloeiers met acht nationaliteiten een elftal gesmeed dat weigerde te verliezen en vaak ook net won. Na twee keer Leidseplein in Amsterdam en drie keer Plaza Mayor in Madrid beleeft Leo Beenhakker, jongen van Zuid, het mooiste moment van zijn carrière.

Andere Tijden Sport gaat met Beenhakker en andere betrokken terug naar dat seizoen voor een verhaal over vertrouwen geven, krijgen en terugbetalen.

Zondag 15 januari, 22.17-22.47 uur, NPO 1

De bontmuts van Kees Verkerk

Met een verrassende zilveren plak op de Winterspelen van 1964 in Innsbruck begon ene Kees Verkerk aan zijn opmars. Wereldtitels in 1966 en 1967 volgden en in 1968 won hij in Grenoble olympisch goud.

Bij zijn huldigingen droeg Verkerk steevast de bontmuts van zijn moeder. Die overleed in de nacht na de huldiging voor zijn allereerste succes: het zilver in Innsbruck. Die bontmuts is een mooie kapstok voor Andere Tijden Sport om de begintijd van de Nederlandse hegemonie in het hardrijden te belichten. Toen het bij de mannen nog niet 'Ard en Keessie' was, maar vooral 'Keessie'.

Zondag 22 januari, 22.17-22.47 uur, NPO 1

Jannes van der Wal; de onbegrepen dammer

Wie Jannes van der Wal zegt, zegt niet alleen wereldkampioen dammen in 1982, maar ook excentriekeling. Hij stamelde voor de camera bij Mies Bouwman en miste een NK doordat hij in de trein in slaap was gevallen. Met deze Pietje Bell van de denksport was altijd iets te beleven.

Maar hij kon ook verschrikkelijk goed dammen. Kenners spreken nog steeds met bewondering over zijn inzicht en zijn aanvallende spelstijl. In 1996, nog maar 39 jaar oud, stierf hij aan leukemie. In deze Andere Tijden Sport schetsen broer en ouders, collega’s en vrienden een verrassend en ontroerend beeld van een bijzondere damgrootmeester.

Zondag 29 januari, 22.17-22.47 uur, NPO 1

STER reclame