EU-commissaris Elżbieta Bieńkowska start een juridische procedure tegen zeven EU-landen AFP

De Europese Commissie start juridische procedures tegen zeven EU-landen omdat ze te weinig actie hebben ondernomen tijdens het dieselschandaal.

Duitsland, maar ook Groot-Brittannië, Spanje, Luxemburg, Litouwen, Tsjechië en Griekenland hebben Volkswagen ten onrechte geen boetes gegeven voor het gebruik van sjoemelsoftware. Ook hebben de toezichthouders van Duitsland en Groot-Brittannië informatie achtergehouden, zegt de Europese Commissie.

Volgens EU-commissaris Bieńkowska (Industrie) hebben ze daarmee de Europese regels overtreden, of nagelaten de regels te handhaven. Daarom is ze tegen de zeven landen een zogenoemde inbreukprocedure gestart. "Het is aan de nationale regeringen van de lidstaten om ervoor te zorgen dat autofabrikanten de wet volgen", zegt Bieńkowska.

Eerste stap

Het is de eerste stap in een strijd die nog jaren kan duren. De beschuldigde lidstaten krijgen nu twee maanden de tijd om te reageren. Daarna beslist Bieńkowska of ze naar het Europese gerechtshof stapt.

Al eerder klaagde Bieńkowska over de lakse houding van bepaalde landen in het dieselschandaal. Ze hoopt dat Brussel in de toekomst meer macht krijgt om autofabrikanten te controleren.

STER reclame