De rechtbanktekening van de twee Algerijnse asielzoekers die vanmiddag terecht stonden
NOS NieuwsAangepast

OM: criminele asielzoeker van de straat houden en uitzetten

Criminele asielzoekers uit 'veilige landen' zo lang mogelijk van straat houden en uiteindelijk uitzetten: dat is het doel van het Openbaar Ministerie. Dat bleek vandaag bij de rechtbank in Groningen, waar onder anderen twee Algerijnen zich voor de rechter moesten verantwoorden.

De twee mannen werden een tijdje geleden aangetroffen met vier gestolen telefoons op zak. Het OM eiste drie en vier maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechter ging verder: de twee kregen vijf maanden onvoorwaardelijk opgelegd.

Maar met korte straffen alleen is het probleem niet opgelost, zegt het OM. Dus wordt gezocht naar andere middelen om criminele asielzoekers van de straat te houden. "We werken daarvoor samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de politie en gemeenten. Zo zorgen we ervoor dat we als overheid één vuist maken om dit probleem de kop in te drukken", zegt officier van justitie Pieter van Rest.

Het gaat hier om mensen uit landen waar je niets te vrezen hebt van de overheid.

Pieter van Rest, officier van justitie

Het is de bedoeling dat iemand die strafrechtelijk is veroordeeld en vrijkomt, direct de vreemdelingenbewaring ingaat. "Om hem uiteindelijk uit te zetten. Dat is het doel." Het gaat dan om asielzoekers die uit veilige landen komen. "Het zijn mensen uit landen waar je niets te vrezen hebt van de overheid." Volgens Van Rest gaat het grotendeels om mensen die geen enkele kans maken op een verblijfsvergunning.

Toename zakkenrollers

Een paar weken geleden luidde de burgemeester van Groningen de noodklok. Hij constateerde een grote toename van het aantal zakkenrollers in de binnenstad. De politie had er zo'n twintig opgepakt, van wie er zeker vijf uit Marokko en twee uit Algerije kwamen. De rest kwam uit andere landen, zoals Georgië.

En gisteren werd een asielzoeker aangehouden die twee beveiligers had bedreigd met messen in Ter Apel. Ook hij kwam volgens de politie uit een veilig land, maar welk land is niet bekend.

Ook in de landelijke politiek is de problematiek bekend. In mei zei staatssecretaris Dijkhoff al dat hij criminele asielzoekers eerder het land wil uitzetten, ook bij kleinere vergrijpen. Dijkhoff vindt dat ook een voorwaardelijke straf of een taakstraf al kan betekenen dat een asielzoeker Nederland moet verlaten.

Ik vind het niet terecht dat verschillende groepen in de samenleving nu verschillend gestraft gaan worden.

Advocaat Francine Flooren

De advocaat van de twee Algerijnen die vanmiddag terechtstonden, Francine Flooren, vreest voor aparte rechtspraak voor asielzoekers. "Het lijkt alsof er een voorbeeld gesteld moet worden. Maar ik vind het niet terecht dat verschillende groepen in de samenleving nu verschillend gestraft gaan worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl