Informateur Donner verlaat paleis Huis ten Bosch (2003) ANP

Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State, vindt dat de nieuwe politieke partij GeenPeil "het einde van de democratische rechtsstaat inluidt zoals wij die kennen". Hij zei dat vandaag in een toespraak in het Provinciehuis van Zuid-Holland. Omroep West was erbij.

Als GeenPeil in de Tweede Kamer komt, zullen de Kamerleden in hun eigen woorden gaan fungeren als "levende stemkastjes". Afgelopen maandag werd bij de introductie van de partij uitgelegd dat partijleden elke week via internet hun mening kunnen geven over wetsvoorstellen. 

Grondwet

Volgens Donner reduceert dat de gekozen volksvertegenwoordigers tot "doorgeefluik van de wensen en opvattingen van hun achterban". Hij wees in zijn toespraak op de grondwet, waarin staat dat een volksvertegenwoordiger zonder last moeten kunnen stemmen.

"Wanneer een vertegenwoordiger slechts spreekbuis is van een toevallige achterban die over een bepaald onderwerp van zich heeft laten horen, dan wordt hieraan niet voldaan", zei Donner. "Niets garandeert immers dat niet morgen anderen aan de knoppen hebben gezeten, [en dat dan niet] een diametraal tegengesteld standpunt wordt ingenomen."

Ook de geldigheid van de stemmen kan volgens Donner een probleem zijn: "Men weet zelfs niet of degene aan de andere kant van de lijn wel stemgerechtigd is."

Waarschuwing

Donner denkt dat de aanpak van GeenPeil ertoe leidt dat activisten en radicalen het in de partij voor het zeggen krijgen. Na afloop van zijn toespraak zei hij tegen Omroep West: "Ik waarschuw niet voor GeenPeil, maar ik waarschuw voor dat idee. Besluiten die daar worden genomen, kunnen op den duur leiden tot grote lasten, grote schade voor de hele samenleving. Dat doe je niet op deze wijze."

STER reclame