NOS NieuwsAangepast

België houdt vol dat kerncentrales veilig zijn

België blijft erbij dat zijn kerncentrales veilig zijn en open kunnen blijven. Dat is de reactie van de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jambon op het nieuws dat minister Schultz hem onlangs verzocht de kerncentrales in België tijdelijk te sluiten.

Schultz vroeg het Belgische kabinet daarover na te denken omdat er zorgen zijn over de veiligheid van de kerncentrales. De centrales bij Doel en Tihange worden regelmatig stilgelegd vanwege veiligheidsproblemen.

Jambon wees het verzoek van Schultz af. Hij zegt daarover dat hij de bezorgdheid begrijpt, maar vertrouwt op de nucleaire toezichthouder van België. Die stelt dat de kerncentrales veilig zijn. De Belgische toezichthouder zal binnenkort de Nederlandse nucleaire autoriteit daarover bijpraten.

'Slecht onderzoek'

Een van de redenen waarom Schultz verzocht tot tijdelijke sluiting, is de aanhoudende onduidelijkheid over de brandveiligheid. Uit onderzoek kwam kort geleden naar voren dat in een van de centrales het risico op kernsmelting groot is als er brand uitbreekt.

Probleem is alleen dat dat onderzoek niet goed is uitgevoerd. Nederland en België zijn het erover eens dat de studie ondermaats is en de resultaten niet overeenkomen met de realiteit. Daarom heeft de Belgische nucleaire toezichthouder de beheerder van de betreffende kerncentrale gevraagd in 2017 opnieuw onderzoek te doen.

Minister Jambon wil de resultaten van die studie afwachten voordat hij overgaat op tijdelijke sluiting. Schultz heeft gezegd dat zij dat zelf anders zou hebben gedaan.

Atoomfysicus Wim Turkenburg kan de uitspraak van minister Schultz niet plaatsen. "Het is een losse flodder." Volgens hem zou het sluiten tot grote problemen leiden en roept de uitspraak angst op. "Eerder zei de minister nog dat het veilig was. Ze baseerde zich toen op de Belgische waakhond FANC. Die situatie is niet wezenlijk veranderd, voor zover ik weet."

Als de minister andere informatie heeft, moet ze die kenbaar maken, zegt hij. "Er kan altijd iets gebeuren, dat is inherent aan kernenergie. Maar de kerncentrales in België voldoen aan dezelfde eisen als die in Borsele."

Zorgen in de regio

Jaap Gelok is verrast door het verzoek van Schultz. Hij is burgemeester van het Zeeuwse Borsele en portefeuillehouder nucleaire zaken voor de veiligheidsregio's Zeeland en Midden- en West-Brabant. "Ik volg alles op de voet en heb geen reden tot grote bezorgdheid. Ik vraag me dus af of de minister meer weet of dat hier een politiek spel wordt gespeeld."

Burgemeester Krewinkel van Heerlen vindt tijdelijke sluiting niet ver genoeg gaan. Hij probeert samen met burgemeesters uit Zuid-Limburg via de rechter permanente sluiting van de kerncentrales af te dwingen. "We maken ons vreselijk veel zorgen", zegt hij.

Andere bestuurders uit Limburg zijn blij met het verzoek van minister Schultz. "Het is fijn dat de minister actie onderneemt", zegt burgemeester Penn van Maastricht. Theo Bovens, de Limburgse commissaris van de koning, ziet het signaal van de minister als steun in de rug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl