Renzi nadat hij zijn partijgenoten heeft toegesproken EPA

De Italiaanse premier Renzi heeft zijn functie neergelegd. President Mattarella heeft hem wel gevraagd aan te blijven als demissionair premier. Dan kan Renzi lopende zaken afhandelen, terwijl de president gesprekken voert met politieke partijen.

Renzi maakte zondagavond zijn aftreden bekend na zijn verlies in een referendum over een aantal grondwetswijzigingen. Hij wilde per direct opstappen, maar Mattarella vroeg hem te blijven tot de begroting voor 2017 was goedgekeurd. De Senaat deed dat vanmiddag.

Aan het begin van de avond sprak de vertrekkende premier zijn Democratische Partij toe. Daarna bracht hij een bezoek aan de president om formeel zijn ontslag in te dienen. Die vroeg hem aan te blijven tot zaterdag. Tot die tijd voert Mattarella gesprekken met verschillende partijen over de politieke toekomst van Italië.

De verwachting is dat de president daarna een minister uit Renzi's kabinet of een lid van de Democratische Partij vraagt een nieuwe regering te vormen. Mattarella beslist ook over de nieuwe verkiezingen, die vooralsnog staan gepland voor 2018.

Veel Italiaanse politici zijn voor vervroegde verkiezingen, maar de president zou dat niet zien zitten. Hij zou willen wachten tot er nieuwe kieswetten zijn. Daarover buigt het Constitutionele Hof van Italië zich op 24 januari.

STER reclame