De opbrengst van 'Landschap bij Arnhem' wordt geschat tussen de 120.000 en 180.000 euro Christie’s Images Limited 2016

Bij veilinghuis Christie's in Amsterdam is een Mondriaan opgedoken die tot nu toe onbekend was. Het werk komt uit privébezit. Op de aquarel is een landschap te zien, met in de verte de stad Arnhem, schrijft Omroep Gelderland.

Piet Mondriaan (1872-1944) heeft het werk geschilderd in 1902 of 1903. Landschap bij Arnhem is nog in geen enkele catalogus beschreven en heeft ook nooit eerder in een museum gehangen.

Volgens kunstspecialist Odette van Ginkel weet de eigenaar niet veel over de herkomst en hoe het in de familie kwam. Van Ginkel denkt dat de aquarel waarschijnlijk vrij snel is verkocht nadat het af was. Mogelijk is het daardoor nooit in een catalogus verschenen.

Echtheid

Kenners twijfelen niet over de echtheid van de aquarel, zegt het veilinghuis. Het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis RKD en het Haags Gemeentemuseum hebben het werk beoordeeld. 

Ook is er een soortgelijk werk bekend van Piet Mondriaan, geschilderd vanaf dezelfde plek aan de noordkant van de hoofdstad van Gelderland.

Dinsdag

De aquarel wordt opgenomen in de volgende overzichtscatalogus van het werk van Mondriaan. Die komt komend voorjaar uit.

Christie's schat de opbrengst van de aquarel in tussen de 120.000 en 180.000 euro. Het werk komt dinsdag bij het veilinghuis in Amsterdam onder de hamer.

STER reclame