ANP
NOS NieuwsAangepast

Partydrug 4-FA wordt verboden

De drug 4-fluoramfetamine (4-FA) is vanaf 1 april verboden. De partydrug mag dan niet meer geproduceerd, verhandeld of verkocht worden. Staatssecretaris Van Rijn en minister Van der Steur waarschuwen in een Kamerbrief dat de drug gevaarlijk is.

4-FA is in de vorm van pillen, capsules of poeder te verkrijgen. In het uitgaansleven is het populair, mede omdat het nu nog vrij verhandelbaar is. Gebruikers raken na een uur in een feestroes, die wel zes uur kan duren.

Volgens de bewindslieden zijn de ongewenste effecten echter aanzienlijk. Ze waarschuwen voor ernstige hoofdpijn en schade aan de hart- en bloedvaten.

Hersenbloedingen

Er is nog relatief weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de korte- en langetermijneffecten van 4-FA, maar er zouden ook gevallen bekend zijn van mensen met hersenbloedingen.

Van Rijn vindt het zorgelijk dat de drug, die simpel via internet te bestellen is, vooral in het uitgaansleven steeds populairder wordt. "Ik maak me grote zorgen over het drugsgebruik onder jongeren en jongvolwassenen die vaak uitgaan. Een pilletje nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe", aldus Van Rijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl