Amalia in najaar 2016 Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Amalia is vandaag jarig. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima is 13 jaar oud geworden.

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, zoals Amalia volledig heet, heeft sinds de inhuldiging van haar vader de titel prinses van Oranje. Ze is de eerste in de lijn van de troonopvolging. Amalia werd op 7 december 2003 in Den Haag geboren.

Blader hieronder door de foto's om te zien hoe Amalia door de jaren heen veranderd is:

Amalia woont op landgoed De Horsten in Wassenaar, samen met haar ouders en zusjes Alexia (11) en Ariane (9). Dit jaar ging ze naar het tweede jaar op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet. In haar vrije tijd doet Amalia aan paardrijden, hockey en zingen.

Feesten

De dag wordt op verschillende manieren gevierd. Amalia zelf viert haar dertiende verjaardag in huiselijke kring. Het is een doordeweekse dag en een schoolweek, dus de eventuele festiviteiten vinden pas in het weekend plaats.

Ter ere van haar verjaardag mag iedereen die Catharina heet, of een afgeleide daarvan, gratis naar museum De Hermitage in Amsterdam. Daar is momenteel de tentoonstelling Catharina, de Grootste (1729-1796). Deze Catharina was tsarina van Rusland in de 18de eeuw.

Ook wordt het jaarlijkse verjaardagsconcert in Den Haag gehouden. Het is dit jaar de tiende keer dat het verjaardagsconcert plaatsvindt. Het concert heette eerst het 'Prinses Amalia-concert', maar is na de inhuldiging van de koning 'Prinses van Oranje'-concert gaan heten.

STER reclame