ANP

PostNL wijst ook het laatste bod van Bpost af. Het Belgische postbedrijf lijkt daardoor definitief mis te grijpen bij zijn poging de noorderbuur in te lijven.

Bpost kwam vorige maand met een vierde bod van 2,7 miljard euro, en noemde dat "finaal". PostNL zegt dat het niet gelooft dat de combinatie succesvol zal zijn. De invloed van de Belgische overheid zou te groot zijn en het besturen van het samengestelde bedrijf te ingewikkeld. 

Daardoor zou het bedrijf "niet effectief kunnen reageren op uitdagingen", staat in een persbericht. Ook het ontbreken van de steun van de Nederlandse politiek weegt zwaar mee in het afwijzen van de Belgen.

'Overname PostNL is slecht voor de Nederlandse samenleving'

"Het ontbreekt aan maatschappelijke steun voor de overname en die steun is cruciaal", zegt Herna Verhagen, bestuursvoorzitter van PostNL in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben de overtuiging dat de Nederlandse overheid ons na een overname regels gaat opleggen die negatief zijn voor het bedrijf en die leiden tot verlies van werkgelegenheid."

Bpost heeft altijd gezegd alleen PostNL te willen overnemen als het bestuur van het Nederlandse bedrijf erachter staat. Een vijandige overname lijkt daarom geen optie. Een deal tussen Bpost en PostNL lijkt dus van de baan.

Overtuigen

Meerdere grote aandeelhouders zagen de deal wel zitten. Ze zagen de afgelopen maanden de waarde van hun aandelen oplopen door de interesse van Bpost. "We gaan in gesprek met de aandeelhouders. We hebben goede argumenten waarom we dit besluit hebben genomen en verwachten dat we ze kunnen overtuigen waarom dit in het belang van het bedrijf is."

In reactie op de afwijzing dook de koers van het aandeel PostNL op de beurs met meer dan 10 procent omlaag. De koers van het aandeel staat nu weer rond 4,25 euro, de stand van eind oktober, vlak voordat Bpost een nieuw bod op tafel legde. Bpost was in het laatste bod bereid 5,75 euro neer te tellen voor PostNL.

De vakbonden FNV en BVPP en de ondernemingsraad steunen het afwijzen van Bpost. FNV heeft het over de lompe houding van de Belgen. "Hoe Bpost de afgelopen weken het proces aanvloog, had veel weg van "de olifant in de porseleinkast". Dat geeft ons niet veel vertrouwen voor de aansturing van PostNL in de toekomst", aldus Ger Deleij van FNV Publieke Zaak.

STER reclame