ProRail

Onder het oog van honderden reizigers, belangstellenden en journalisten is vanmiddag het nieuwe Utrecht Centraal officieel geopend. Een paar confetti-knallen en een toespraak van staatssecretaris Dijksma luidden het einde in van de verbouwing die vijf jaar duurde.

Een aantal bouwers werd tijdens de ceremonie op een podium geëerd met een applaus.

De hal heeft nu een hoog, golvend dak en is ruim drie keer zo groot als voor de verbouwing. Het project, inclusief nieuwe fietsenstalling, parkeergelegenheid en busstation, kostte 412 miljoen euro.

'Ja'

Van een huwelijksceremonie tot yogales voor reizigers: de hele dag waren er speciale activiteiten in de nieuwe stationshal. Dat huwelijk was allesbehalve geënsceneerd: machinist Robert de Boer en hoofdconducteur Trudy van Engelen gaven elkaar het jawoord in de nieuwe stationshal. Onder luid applaus gaven de geliefden elkaar een zoen.

Huwelijk bij opening nieuwe stationshal

NOS-verslaggever Roel Pauw stond vanochtend te kijken bij een van de yogalessen. "De gedachte bij het ontwerpen van de hal was dat je af en toe ook even tot jezelf moet kunnen komen in de hectiek van zo'n grote hal. Vanochtend is dat dus letterlijk het geval: er liggen allemaal rode yogamatten. Ook wordt er ergens op een vleugel gespeeld."

ProRail

Alleen tegeltjes

De stationshal was nodig aan uitbreiding toe, zegt projectleider Han Berends van ProRail. "Met deze hal kunnen we ieder jaar meer dan honderd miljoen reizigers vervoeren. Hier kunnen we de komende tien, twintig jaar mee vooruit."

Door de enorme glazen wanden is het spoor overal te zien, zegt Berends. "In de oude terminal zag je het spoor alleen in de tegeltjes op de vloer. Nu heb je vanuit de hele hal de associatie met het spoor."

De werkzaamheden aan het station zijn nu helemaal af. De verbouwing van het gebied rond het station gaat echter onverminderd verder.

STER reclame