AFP

Goedemorgen! Het is vandaag wisselend bewolkt maar het blijft op de meeste plaatsen droog. Met een middagtemperatuur van 4 graden in het noordoosten tot 10 in Limburg is het vrij zacht. 

Wat heb je gemist?

Zware aardbeving Indonesië

De provincie Atjeh in het noorden van Sumatra is getroffen door een zware aardbeving. De beving had een kracht van 6,4 en er waren zeker vijf naschokken. Meer dan vijftig mensen zijn om het leven gekomen. Tientallen gebouwen zijn ingestort. 

De beving veroorzaakte grote paniek. Atjeh werd in december 2004 getroffen door een tsunami, die ontstond door een aardbeving met een kracht van 9,2 in de Indische Oceaan. Alleen al in Atjeh kwamen toen 120.000 mensen om het leven en dat heeft bij veel mensen sporen nagelaten.

Verwoest gebouw in Pidie AFP

Invallen bij Boliviaanse vliegmaatschappij na vliegramp 

Justitie in Bolivia heeft invallen gedaan bij enkele kantoren van luchtvaartmaatschappij Lamia. Vorige week stortte een toestel van die maatschappij neer in Colombia, waarbij 71 doden vielen onder wie veel Braziliaanse voetballers.

De directeur van Lamia werd gearresteerd en tegen zes mensen is een onderzoek gestart. Er werden veel computers en documenten in beslag genomen. 

Japans bedrijf pompt 50 miljard in de VS

Het Japanse telecombedrijf SoftBank Group wil vijftig miljard dollar investeren in de Verenigde Staten. Dat zei Donald Trump in de lobby van zijn Trump Tower in New York na een ontmoeting met Masayoshi Son, de baas van SoftBank. 

Het geld is bedoeld voor jonge bedrijven en start-ups in de VS en uiteindelijk 50.000 nieuwe banen opleveren. Na afloop van het gesprek zei Son dat hij wil vieren dat Trump president wordt.

Trump en Son in de Trump Tower Reuters

Estafettevrouwen pakken brons

Op de WK kortebaanzwemmen in Canada hebben de estafettevrouwen de eerste medaille voor Nederland gepakt. Maud van der Meer, Marrit Steenbergen, Maaike de Waard en Ranomi Kromowidjojo eindigden in de finale van de 4x100 meter vrije slag aanvankelijk als vierde, maar schoven op naar het podium nadat Canada was gediskwalificeerd vanwege het overtreden van de regels. Het gastland zwom niet in de volgorde zoals die vooraf was opgegeven.

De wereldtitel ging naar de VS; Italië werd tweede.

Ranomi Kromowidjojo EPA

Verder vandaag...

Bij Vijfhuizen, vlak bij Schiphol, begint vandaag de aanleg van een herdenkingsbos van 298 bomen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de ramp met de MH17. Het wordt het decor voor het Nationaal Monument voor de MH17-slachtoffers. De komende maanden zullen duizend vrachtwagens grond aanvoeren waarop een lint van bomen wordt geplant.

Vanmiddag wordt de nieuwe stationshal van Utrecht CS geopend door staatssecretaris Dijksma. De verbouwing duurde ruim vijf jaar en heeft 420 miljoen euro gekost. De hele dag staat het station in het teken van de opening. Zo zijn er yogalessen, optredens, filmvertoningen, worden er speciale huwelijken gesloten en zijn er toespraken van de directeuren van ProRail en NS.

Fijne dag!

STER reclame