NOS NieuwsAangepast

Bouw MH17-monument begonnen met aanleg herdenkingsbos

Bij Vijfhuizen, vlak bij Schiphol, is vandaag een begin gemaakt met de aanleg van een herdenkingsbos voor de slachtoffers van de ramp met de MH17. Het bos, een lint van bomen, zal 298 bomen tellen; voor elk slachtoffer één.

De bomen worden het decor voor het Nationaal Monument voor de slachtoffers. Vanochtend kwamen de eerste vrachtwagens aan met daarin zand waarop het bos geplant wordt.

De komende maanden zullen zo'n duizend vrachtwagens een lading grond brengen, zegt verslaggever Michael de Smit vanuit Vijfhuizen. "De grond wordt drie meter opgehoogd. In maart, als het niet meer vriest, worden de eerste bomen geplant. Daarbij krijgen de nabestaanden een prominente rol."

Het begin van de aanleg van het bos ging gepaard met een officieel moment. "Er waren toespraken van de initiatiefnemers. Ook waren enkele nabestaanden aanwezig."

Het moet vooral een plek voor troost en bezinning worden, zegt Evert van Zijtveld, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. "Bij de boom van hun geliefde kunnen de nabestaanden troost vinden. Op termijn willen we hier ook herdenkingen gaan organiseren."

  • Jikke Zijlstra / NOS
    De bomen worden in de vorm van een lint geplant
  • Jikke Zijlstra / NOS
    Evert van Zijtveld sprak bij het begin van de aanleg van het bos

Stalen wand

In het midden van het lint komt een monument, een grote stalen wand van 25 meter breed en zes meter hoog met daarin de namen van de 298 slachtoffers, ontworpen door kunstenaar Ronald Westerhuis. Zijn ontwerp is dit voorjaar door de nabestaanden gekozen uit vijf ideeën. Eerder hadden zij zich al uitgesproken voor Vijfhuizen als locatie. Vijfhuizen, pal ten westen van de Polderbaan van Schiphol, kreeg de voorkeur boven Eindhoven en Den Haag.

Bekijk hieronder in een animatie hoe het monument er gaat uitzien:

Zo gaat het MH17-monument er uiteindelijk uitzien

Donatie

De financiering is nog niet helemaal rond. Het hele project gaat naar schatting anderhalf miljoen euro kosten. Volgens een teller op de site van de stichting is er nog iets meer dan 220.000 euro nodig. De 10.000 grootste werkgevers van Nederland is gevraagd een donatie te doen. De bomen worden kosteloos ter beschikking gesteld door een boomkwekerij uit Noord-Brabant.

Het monument wordt op 17 juli 2017 onthuld. Het is dan precies drie jaar geleden dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne door een Buk-raket werd neergeschoten. Het internationale team dat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp doet, heeft vastgesteld dat de raketinstallatie afkomstig was uit Rusland. Ook is vast komen te staan dat de raket werd afgeschoten vanuit gebied dat in handen was van de pro-Russische separatisten.

  • Stichting Nationaal Monument MH17
  • Stichting Nationaal Monument MH17
  • Stichting Nationaal Monument MH17

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl