Kerstartikelen in tuincentrum ANP

Na zeven magere jaren lijken de tuincentra nu te profiteren van een mooi kerstseizoen. De tuinbranche meldt een stijging van de omzet tot 15 procent. Volgens Tuinbranche Nederland heeft dat vooral te maken met de grote onzekerheid in de wereld.

"Trump gekozen tot Amerikaanse president, de brexit, de oorlog van IS, dat allemaal maakt mensen onzeker. En dan willen ze het extra gezellig maken in en rondom huis", zegt Brenda Horstra namens de tuincentra. De omzet stijgt voor zowel kerstversiering als kerstverlichting en groen.

Vorig jaar gaven de Nederlanders volgens marktonderzoeker GfK zo'n 150 miljoen euro uit aan kerstartikelen; nog altijd 13 miljoen euro minder dan in het absolute topjaar 2008. Maar met de groei van dit jaar zou de forse omzetdaling van de crisisjaren zo'n beetje zijn weggewerkt.

Stoere materialen

Volgens Patrick Coppelmans van het gelijknamige tuincentrum in Nuenen, geven consumenten dit jaar vooral geld uit aan kerstversiering van natuurlijke materialen. "Stoerdere materialen ja, vooral hout. Zoals lantaarns met veel hout en weinig glas. De kerstballen zijn ook wat groter, wat massiever."

De tuincentra (zoals Intratuin, Ranzijn, Groenrijk en Overvecht) nemen iets meer dan de helft van die kerstomzet voor hun rekening. Warenhuizen (als de Bijenkorf, Hema), huishoudzaken (onder meer Action, Blokker) en bouwmarkten (Praxis, Hornbach) hebben samen een omzet van zo'n 40 miljoen euro. De rest is voor internet, kwekerijen, supermarkten en drogisterijen.  

Bouwmarkten

Bouwmarkten worden een steeds grotere concurrent voor tuincentra. Zo worden via Praxis, Gamma en Hornbach tienduizenden kerstbomen verkocht. Praxis meldt een omzetstijging van Nordmannen van 10 procent. "Steeds meer mensen schaffen hun boom ook eerder aan. Al duizenden bomen zijn verkocht", aldus een woordvoerder. "De toenemende omzet loopt in lijn met het aantrekken van de economie en het stijgende vertrouwen van de consument." 

STER reclame