Premier Renzi (l) en president Mattarella AFP
NOS Nieuws Buitenland

'Verkiezingen Italië later, eerst nieuwe kieswet'

De Italiaanse president Mattarella wil naar verluidt pas nieuwe verkiezingen uitschrijven als de kieswet is aangepast. Daardoor is het onwaarschijnlijk dat de Italianen al in februari een nieuw parlement kunnen kiezen, zoals minister Alfano van Binnenlandse Zaken opperde.

Een bron dicht bij Mattarella zegt dat de president een vervanging wil van de twee kieswetten die er nu zijn. Die kunnen zorgen voor een ongelijkheid in de zetelverdeling in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Dat zou kunnen leiden tot aanhoudende instabiliteit.

Het Constitutionele Hof van Italië buigt zich op 24 januari over de kieswetten. Daarmee lijken verkiezingen enkele weken later onhaalbaar. Minister Delrio van Verkeer houdt nu rekening met verkiezingen "in het voorjaar". Een concrete datum noemde hij niet.

Referendum

Na het verlies van premier Renzi bij een referendum over een grondwetswijziging, afgelopen zondag, koerst Italië af op nieuwe verkiezingen. Aanvankelijk drongen alleen de drijvende krachten achter het nee-kamp aan op een snelle stembusgang, maar nu lijkt ook de vertrekkende premier zelf snel verkiezingen te willen. Hij vergadert morgen met de top van zijn Democratische Partij over hoe het nu verder moet.

Renzi bood na het referendum zijn ontslag aan. Mattarella heeft hem gevraagd om voorlopig aan te blijven, om de begroting voor volgend jaar door het parlement te loodsen. Uiteindelijk beslist Mattarella of en wanneer er nieuwe verkiezingen komen.

STER reclame