Het datacentrum van Google in de Eemshaven
NOS NieuwsAangepast

Datacentrum Google geopend in Eemshaven

De komst van een nieuw datacentrum van Google in de Eemshaven leidt tot meer bedrijvigheid in de regio Groningen, verwacht minister Kamp van Economische Zaken. Vandaag werd het datacentrum geopend in het bijzijn van de minister.

"Dit toont aan dat deze regio internationale ict- en internetbedrijven veel te bieden heeft", zei Kamp. Volgens hem worden er met nog tien tot twintig bedrijven gesprekken gevoerd over een eventuele komst naar de Eemshaven.

In het datacentrum staan computers waarop Google clouddiensten draait. Consumenten en bedrijven bewaren steeds vaker documenten in de cloud, in plaats van op de harde schijf van hun eigen computer. De vestiging van Google levert zo'n 200 directe banen op en 400 banen bij toeleveranciers in de omgeving, is de verwachting.

Windpark

Het is het vierde datacentrum van Google in Europa, maar het eerste ter wereld dat vanaf de start volledig draait op duurzame energie. De energie komt uit een windpark in het nabijgelegen Delfzijl.

Het Amerikaanse bedrijf koos niet alleen voor de Eemshaven vanwege dat windpark, maar ook vanwege "de beschikbaarheid van een groot stuk land, een elektriciteitsnetwerk met een hoge capaciteit, de beschikbaarheid van water voor de koeling en uiterst snelle glasvezelverbindingen", aldus een woordvoerder.

Google zat al in de Eemshaven, maar huurde ruimte in een bestaand datacentrum. Onlangs werd bekend dat het Openbaar Ministerie een lokale vastgoedondernemer ervan verdenkt dat hij een Google-directeur enkele jaren geleden smeergeld heeft betaald om de ruimte uit te breiden. Die uitbreiding kwam er niet, omdat Google een eigen centrum besloot te bouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl