AFP
NOS NieuwsAangepast

Merkel opnieuw tot kandidaat-bondskanselier gekozen, maar met minder steun

Angela Merkel is op het CDU-congres in Essen voor de vierde keer tot kandidaat-bondskanselier gekozen. Ze kreeg 89,5 procent van de stemmen. Dat is een stuk lager dan de 97,7 procent die ze vier jaar geleden haalde.

Merkel had al rekening gehouden met een lager, "reëler" percentage. De dalende steun is een teken dat Merkels positie binnen de CDU niet meer onaantastbaar is. Dat ligt onder meer aan haar ruimhartige asielbeleid. In 2004 kreeg Merkel overigens een nog iets lager percentage, 88,4 procent.

Harde verkiezingsstrijd

In haar toespraak tot het congres bereidde Merkel haar partijgenoten voor op een harde verkiezingsstrijd, "de hardste sinds de Duitse hereniging in 1990". Ze gaat de verkiezingen in met als inzet het voorkomen van een rood-rood-groene coalitie, van SPD, die Linke en de Groenen.

Merkel zette zich ook af tegen populistische bewegingen. die de leus 'Wir sind das Volk' volgens haar hebben gekaapt. "Wie het volk is, bepalen we allemaal, niet een kleine groep mensen, hoe hard die ook schreeuwt", zei Merkel.

Vluchtelingen

Een vluchtelingenstroom zoals in 2015 "kan, mag en zal niet meer voorkomen", hield Merkel het congres voor. Voor haar pleidooi voor een boerkaverbod in onder meer openbare gebouwen kreeg ze een ovatie. Tegelijkertijd verdedigde ze haar vluchtelingenbeleid van de afgelopen jaren.

Merkel zei dat er een herhaald sterk beroep op haar is gedaan in de partij om zich opnieuw kandidaat te stellen voor het bondskanselierschap. Ze vroeg daarbij nu met klem de steun van haar partijgenoten: "Jullie moeten mij helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl