Hermens: kunnen niet wachten op uitkomst onderzoek Salazar

time icon Aangepast

Sifan Hassan wil 'stappen maken' en gaat dat doen door te trainen in Portland, bij de omstreden coach Alberto Salazar. Tegen de Amerikaan loopt een onderzoek over dopinggebruik binnen zijn loopgroep. "Ik weet daar niet veel van, ik zie ze gewoon hard werken", aldus Hassan.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/3 'Er komt niets schokkends uit onderzoek naar Salazar'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/3 'Ik wil een coach die zich honderd procent op mij kan focussen'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

3/3 Hassan kiest voor omstreden topcoach Salazar

Haar manager Jos Hermens weet wel van het onderzoek af. "Ik heb van alles nagevraagd bij het WADA en zoals ik nu kan inschatten komt er niets schokkends uit dat onderzoek. Dus ik kan daar nu niet zoveel mee. We kunnen niet wachten totdat het klaar is, de carrière van Sifan gaat door."

De 23-jarige specialiste van de middenafstand, die ook gaat wonen in Amerika, baseert haar keuze op de professionaliteit van Salazar. Een verschil met haar vorige coach Honoré Hoedt, die slechts een dag per week betaald kreeg en naast zijn baan als trainer de kost verdiende met andere werkzaamheden.

Onrustig

"Ik ben Honoré erg dankbaar, maar hij kon niet voor de volle honderd procent de focus bij mij hebben. Soms moest hij weg door andere afspraken", legt Hassan uit. "Ik werd daar onrustig van en wil nu een coach die zich wel voor honderd procent in kan zetten, al duurt een training drie, vier of vijf uur."

Via haar sponsor Nike kwam ze in contact met de groep van Salazar. "Een heel lief persoon", beschrijft de atlete. "Hij doet tijdens de training zijn telefoon uit, praat met niemand en observeert je de hele tijd. Hij let op alle details."

Alberto Salazar getty

Waar Hassan in Nederland gewend was om zo'n beetje alles met Hoedt op te lossen, staat er in Portland een heel team voor haar klaar. Hermens: "Ze zijn laaiend enthousiast, vooral omdat ze zien hoeveel Sifan nog kan verbeteren. Het is denk ik de meest professionele trainingsgroep ter wereld."

Hassan, die vooral te maken krijgt met assistent Pete Julian, treedt niet officieel toe tot het zogeheten Nike Oregon Project. Vanwege het lopende onderzoek van USADA nemen ze voorlopig geen atleten aan. Hassan traint wel gewoon mee. "Het niveau is hoog. Sommigen kan ik niet eens bijhouden op de training."

Roskam spreekt van droomstart

Ad Roskam, technisch directeur van de Nederlandse Atletiekunie, is blij met de keuze van de loopster. "Ze wilde een nieuwe start en dit is een droomstart. Ik ben content met deze oplossing", laat hij weten.

Sifan Hassan na haar wereldtitel indoor ANP

De keuze om weg te gaan bij Hoedt begrijpt Roskam dan ook. "Het Nederlandse systeem is nu eenmaal beperkt", doelt hij op het feit dat Hoedt slechts een dag in de week betaald kreeg. "Wij hebben niet de middelen die ze in Amerika wel hebben."

Tijdens het komende indoorseizoen wil Hassan zich testen en kan ze voor het eerst laten zien wat voor invloed haar nieuwe trainingsgroep heeft. Vorig jaar snelde ze nog naar de wereldtitel indoor op de 1.500 meter in Portland. Ze moet nog beslissen of ze deelneemt aan de EK, begin maart in Belgrado.

STER Reclame