Rode lintjes op de internationale aidsconferentie in Durban
NOS NieuwsAangepast

'Horrorcampagne' Aids Fonds leidt tot woede onder hiv-patiënten

"Ik vermoord zo'n 300 kinderen per dag" en "ik ben nu gevaarlijker dan ooit". Het is een gedeelte van een radiospotje uit een campagne van het Aids Fonds over het hiv-virus. Die campagne roept felle reacties op onder hiv-patiënten. De Hiv Vereniging Nederland spreekt van een 'horrorcampagne' en wil dat het fonds er zo snel mogelijk mee stopt.

Ook advocaat Oscar Hammerstein, zelf hiv-patiënt, is fel gekant tegen de campagne. "Ik vecht al 28 jaar tegen de stigmatisering van mensen met hiv. Met succes. Nu komt uitgerekend het Aids Fonds met een misdadige campagne die hiv-patiënten ervan beschuldigt 300 kinderen per dag te vermoorden."

"Het virus vliegt niet door de lucht, het wordt door patiënten zelf verspreid", lichtte Hammerstein vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal toe. "Dus als je zegt: het virus vermoordt 300 kinderen per dag, dan zeg je eigenlijk: hiv-patiënten vermoorden 300 kinderen per dag."

De claim dat het virus gevaarlijker is dan ooit, bestrijdt hij. "De behandeling van mensen met hiv is een heel groot succes. Hun levensverwachting is net zo goed als die van mensen zonder. Hiv-dragers die worden behandeld, kunnen geen andere mensen besmetten." Vorige week werd bekend dat het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland afneemt, terwijl het in andere Europese landen juist stijgt.

Het Aids Fonds betreurt het dat hiv-patiënten aanstoot nemen aan de campagne en gaat in gesprek met de Hiv Vereniging. "Het is absoluut niet onze bedoeling om mensen te kwetsen", zegt een woordvoerder. De organisatie erkent dat het hier goed gaat met de hiv-bestrijding, maar zegt dat dat buiten Nederland niet het geval is en dat de aandacht voor het probleem daar verslapt.

Hammerstein denkt dat de campagne vooral in het leven is geroepen om het bestaansrecht van het fonds te verzekeren, omdat aids vrijwel niet meer bestaat in Nederland. Dat het Aids Fonds doelt op de wereldwijde verspreiding van het virus, snapt hij niet. "Waarom moet je in Nederland door de radio toeteren dat het in bijvoorbeeld Rusland gevaarlijk is?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl