Dubai EPA

ABN Amro stopt met het vermogensbeheer voor klanten in Azië en het Midden-Oosten. De klanten bij de kantoren in Dubai, Singapore en Hongkong en hun vermogen van ongeveer 18,5 miljard euro zijn verkocht aan de Liechtensteinse vermogensbeheerder LGT.

Volgens ABN Amro wil de bank zich met de verkoop meer richten op de groei en versterking in Noordwest-Europa. Wat LGT betaalt voor de overname is niet bekend. ABN Amro zegt "een aanzienlijke boekwinst op de verkoop te realiseren".

LGT wordt gerund door het Huis Liechtenstein, de prinselijke familie van Liechtenstein en een van de oudste adellijke families van Europa. Het is de grootste vermogensbeheerder ter wereld in handen van een familie, en beheert ruim 130 miljard euro.

Fraude in Dubai

De bank blijft wel actief in de regio met financiering voor bedrijven bij de handel in energie, grondstoffen en transport, en in de diamant- en juwelensector. ABN is een belangrijke speler in de internationale energie- en grondstoffenhandel.

In 2015 kwam ABN Amro in opspraak bij deze private banking- en vermogensbeheertak door knoeiende bankiers in het kantoor in Dubai. Ze zouden voor klanten verboden financiële transacties hebben uitgevoerd. Negen medewerkers werden ontslagen, de relatie met 80 klanten opgezegd, en regels en beleid aangescherpt. 

ABN kreeg een boete van 1,2 miljoen euro opgelegd door de toezichthouders, de Nederlandsche Bank en Dubai Financial Services Authority. De fraude in Dubai wierp enige tijd een schaduw over de plannen voor de beursgang.

STER reclame