NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 6 december: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, de dag begint koud met kans op mist, minima tussen -2 in het zuidwesten en lokaal -8 in het noordoosten. Daarna een zonnige dag, het wordt 0 tot 5 graden.

Wat heb je gemist?

Er wordt steeds meer bekend over de Boliviaanse luchtvaartmaatschappij Lamia, de eigenaar van het vliegtuig dat vorige week met een Braziliaans voetbalteam aan boord neerstortte in Colombia. Het bedrijf blijkt een flinke schuld te hebben bij de Boliviaanse luchtmacht, die de drie toestellen van Lamia in onderhoud had.

Een van de eigenaren heeft wegens wanbetaling zelfs vastgezeten. De rampvlucht werd ook hem fataal, want hij was tijdens die vlucht de gezagvoerder. Hij zou tegen niemand hebben gezegd dat de brandstof op was. Hij had onderweg willen bijtanken, maar doordat de vlucht vertraging had opgelopen lukte dat niet: het vliegveld waar het had moeten gebeuren was al gesloten.

Kisten met de slachtoffers van de vliegramp in Medellin

Steeds meer mannen worden op hogere leeftijd vader. 16 procent van de baby's die vorig jaar werden geboren, had een vader van 40 jaar of ouder. Tien jaar geleden was dat 14 procent. De stijging komt vooral voor rekening van mannen boven de 45. Omdat er ook meer vaders onder 30 zijn, is de gemiddelde leeftijd van vaders niet gestegen.

Vrouwen krijgen wel weer iets later hun eerste kind: gemiddeld als ze 29,6 jaar zijn. Dat is ietsje ouder dan in 2014, toen ook al een record werd bereikt. Daarvoor was de leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder werden tien jaar lang stabiel.

In Kudelstaart bij Aalsmeer is een ramkraak gepleegd op een filiaal van de Rabobank. Een auto zou tegen de geldautomaat aan zijn gereden en in brand zijn gevlogen. De vier daders gingen er meteen vandoor, maar de politie heeft hen opgepakt op de A4. Of ze iets hebben buitgemaakt is niet bekend.

Brandweer en politie op de plaats van het misdrijf

Hoe komt het dat er zo veel files staan? En hoe ontstaat een file eigenlijk? "Op maandag zijn veel mensen nog vrij, maar op dinsdag gaat iedereen op weg naar zijn werk", zegt Jon Bakker van de ANWB. "Dinsdagochtend heb je traditioneel de meeste kans om vast te staan." En de afgelopen tijd is het steeds vaker raak.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

En verder vandaag...

gaat het WK Dammen verder. Het Wereldkampioenschap duurt van 3 tot en met 18 december. Vandaag is de vierde partij in de strijd om de wereldtitel, die in totaal uit twaalf partijen bestaat.

Ook wordt de Zeeuwse petitie tegen de nieuwe dienstregeling van de NS aangeboden aan de Vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer. Ruim 1500 mensen hebben de petitie getekend. De nieuwe dienstregeling, die zondag 11 december ingaat, leidt ertoe dat de treinreis van Vlissingen naar Amsterdam opnieuw enkele minuten langer duurt. Bovendien verdwijnt de rechtstreekse verbinding met Schiphol, doordat de trein voortaan via Haarlem rijdt.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl