Judy Scott, de moeder van Walter Scott, nadat is gebleken dat de zaak ongeldig is verklaard Reuters

De rechtszaak tegen een Amerikaanse agent die in april 2015 een zwarte man doodschoot in Charleston, in de staat South Carolina, is ongeldig verklaard. De jury (elf blanke leden, een zwarte) kon het na vier dagen van overleg niet eens worden over wat Michael Slager ten laste zou moeten worden gelegd: moord of doodslag. Daarop blies de rechter de zaak af.

De zaak leidde tot enorme verontwaardiging, in de VS maar ook internationaal. Op een filmpje dat door een omstander met zijn smartphone werd gemaakt is te zien hoe de zwarte man, Walter Scott, vijf maal gericht in zijn rug wordt geschoten als hij probeert weg te rennen.

Naar aanleiding van het filmpje werd Slager ontslagen en in staat van beschuldiging gesteld. De rellen die in dit soort gevallen vaak uitbreken bleven in Charleston uit: dat heeft mogelijk te maken met oproepen van de familie van Scott om kalm te blijven.

De openbaar aanklager kan besluiten om de zaak opnieuw voor de rechter te brengen. Vorige maand lukte het een jury in Cincinnati ook niet om tot een uitspraak te komen in de zaak van een blanke agent, die in juli 2015 de zwarte rapper Samuel DuBose doodschoot.

STER reclame