AFP

De PvdA ziet niets in een plan van premier Rutte om bootjes met migranten voor de kust van Italië op te pikken en terug te laten slepen naar veilige landen in Noord-Afrika. PvdA-leider Samsom noemde het in Pauw een onzalig idee.

Rutte vergeleek zaterdag op een congres van de Europese liberalen in Warschau de huidige gang van zaken met een veerdienst. Hij doelde daarmee op de praktijk dat Europese schepen Afrikaanse migranten aan boord nemen en naar Italië brengen. Volgens Rutte zouden er afspraken moeten worden gemaakt met landen als Marokko en Egypte over het terugsturen van de vluchtelingen.  

Inhumaan

Samsom benadrukte dat veel van de betrokkenen op de vlucht zijn voor oorlog en onderdrukking. "Als je die op zee weer terugduwt Afrika in, is dat inhumaan en het is ook in strijd met het internationaal recht."

Volgens de PvdA-leider gaat het bij de afspraken met Turkije over vluchtelingen uit Syrië om iets fundamenteel anders. "De vluchtelingen die zich in Griekenland melden vanuit Turkije krijgen individueel een asielprocedure. Als Turkije voor hen een veilig land is, dan zullen ze worden teruggestuurd." Samsom is het wel met zijn coalitiegenoot eens dat er iets moet gebeuren aan de grote aantallen migranten uit Afrika die per boot naar Italië gaan.

STER reclame