NOS Nieuws

'IS-strijders verdreven uit Sirte'

Strijders van Islamitische Staat zouden zijn verdreven uit de Libische havenstad Sirte. Een woordvoerder van de milities die in Sirte tegen IS vochten, zegt dat ook het laatste deel van de stad is heroverd.

Een onafhankelijke bevestiging van het nieuws is er niet. Het Duitse persbureau DPA, dat met een militieleider heeft gesproken, meldt dat de laatste wijk die nog in handen was van IS nu wordt uitgekamd. Andere bronnen melden dat in die wijk nog geregeld schoten te horen zijn.

De volledige herovering van Sirte leek een kwestie van tijd. IS verloor al maanden terrein en had op het laatst alleen nog een paar huizenblokken onder controle. Vanochtend zouden zich nog enkele tientallen strijders hebben overgegeven aan de milities, die gelieerd zijn aan het regeringsleger.

De slag om Libische kustplaats heeft maanden geduurd. Sinds mei zouden zeker 600 strijders van de coalitie tegen IS zijn gedood. Het grootste deel van de 80.000 inwoners is op de vlucht geslagen. Hoe groot de verliezen zijn aan de kant van IS, valt niet te zeggen.

Jeroen Oerlemans

Begin oktober kwam de Nederlandse oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans in Sirte om het leven. Hij maakte een reportage over de strijd en werd tijdens een verplaatsing geraakt door een sluipschutter van IS. De terreurgroep stond toen al onder grote druk.

Sirte gold als bolwerk van IS en de 'Libische hoofdstad' van de terreurgroep. Het lag midden in het 300 kilometer brede gebied dat IS langs de kust in handen had. De val van Sirte betekent niet dat er geen IS-strijders meer in Libië zijn; ze hebben nu alleen geen eigen gebied meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl