Bloemen in de buurt van de plaats waar het lichaam van de studente werd gevonden
NOS Nieuws

Vluchtelingendebat laait weer op na moord op Duitse studente

De arrestatie van een 17-jarige Afghaanse vluchteling voor de moord op een Duitse studente, moet niet gebruikt worden voor een haatcampagne tegen asielzoekers. Daarvoor waarschuwt de Duitse vice-bondskanselier Sigmar Gabriel.

De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) grijpt de arrestatie aan om kritiek te uiten op het migratiebeleid van bondskanselier Merkel. Het misdrijf is het gevolg van de ongecontroleerde toevloed van buitenlanders, stelt de partij.

Vice-bondskanselier Gabriel maant tot kalmte. "Dit soort vreselijke moorden werden ook al gepleegd voordat er Afghaanse en Syrische vluchtelingen in ons land waren", zegt hij tegen het Duitse dagblad Bild. "Wij moeten na zo'n geweldsmisdrijf - ongeacht wie die begaat - geen hetze toestaan."

Medicijnstudente

De 17-jarige verdachte, die in 2015 zonder begeleiding naar Duitsland kwam, werd vrijdag opgepakt in Freiburg, in het zuidwesten van Duitsland. Onder meer omdat zijn dna overeenkomt met een haar op het lichaam van het slachtoffer, dat op 16 oktober werd gevonden in een rivier.

Uit autopsie bleek dat de vrouw was verkracht en vermoord. Het slachtoffer, een 19-jarige medicijnstudente die volgens Duitse media de dochter is van een hooggeplaatste EU-commissaris, zou op de terugweg van een feestje van haar fiets zijn getrokken.

Dit soort wrede daden worden uitgevoerd door autochtonen en allochtonen.

Julia Klöckner van de CDU

De voorzitter van de Duitse politievakbond, Rainer Wendt, zegt in Bild dat de moord voorkomen had kunnen worden. "We zouden dit slachtoffer niet hebben gehad, en vele andere niet, als ons land beter voorbereid was geweest op de gevaren die altijd gepaard gaan met massale immigratie."

In reactie daarop schreef de socialist Ralf Stegner van de SPD op Twitter: "De verklaring van Wendt over het vreselijke misdrijf in Freiburg is politiek gezien weerzinwekkend én dommer dan de politie zou moeten toestaan".

AfD-politicus Jörg Meuthen laat weten dat zijn partij geschokt is over de moord. "Tegelijkertijd betreuren wij het dat onze waarschuwingen over de ongecontroleerde toestroom van honderdduizenden jonge mannen uit islamitische culturen, worden afgedaan als populistisch."

Andere politici, zoals Julia Klöckner van de conservatieve centrumrechtse CDU, wijzen erop dat misdaden door allerlei verschillende mensen worden gepleegd. "Dit soort wrede daden worden uitgevoerd door autochtonen en allochtonen. Dit is helaas geen nieuw fenomeen."

De conservatieve CSU'er Stephan Mayer benadrukt in een reactie dat vluchtelingen niet allemaal moeten worden afgeschilderd als verdachten.

Vrijwilliger

Correspondent Judith van de Hulsbeek noemt het opvallend dat de kwestie in Freiburg speelt. "Dat is één van de meest linkse steden in Zuid-Duitsland, waar veel mensen zich als vrijwilliger inzetten voor vluchtelingen. Die zeggen nu ook: laten we dit niet opblazen, niet alle vluchtelingen zijn criminelen."

Ook het slachtoffer deed vrijwilligerswerk met vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl