Onderscheiding voor negen Afghanistan-veteranen

ANP

Zeven militairen krijgen overmorgen uit handen van minister Hennis een dapperheidsonderscheiding. Ook krijgen twee militairen het Ereteken voor Verdienste in goud. Alle betrokkenen zijn Afghanistan-veteranen die zich hebben onderscheiden in zware gevechtsomstandigheden.

De minister speldt een officier van de Infanterie een Bronzen Leeuw op. Sergeant der eerste klasse b.d. Paul krijgt het Bronzen Kruis. Adjudant Fons, kapitein Bart en korporaal der eerste klasse Martijn. krijgen het Kruis van Verdienste en kapitein Roël en kapitein b.d. Lennart krijgen het Vliegerkruis. 

Verder wordt het Ereteken voor Verdienste in goud uitgereikt aan sergeant-majoor Gerard en sergeant b.d. Pauline.

Getoonde moed

Defensie geeft nog geen volledige namen en details over de gebeurtenissen waarbij de negen militairen betrokken waren en wat hun rol daarin was. Ze krijgen het eremetaal "voor getoonde moed tijdens diverse operaties in Afghanistan. De overeenkomst tussen de negen decorandi is dat zij boven zichzelf uitstegen en met gevaar voor eigen leven opkwamen voor de belangen van anderen".

De negen hebben fysiek zware en levensgevaarlijke missies uitgevoerd, zegt Defensie. Bij veel krachtmetingen waren zij met hun collega's veruit in de minderheid. "In plaats van terug te deinzen, schroomden ze niet om het gevecht aan te gaan. De decorandi deden wat zij zelf als ‘vanzelfsprekend’ bestempelen. Dat is het echter niet; met gevaar voor eigen leven deden zij wat nodig was voor hun kameraden, hun Afghaanse collega’s, de Afghaanse bevolking en de Nederlandse missie in Afghanistan."

Zelfopoffering

Voordat een militair een dapperheidsonderscheiding krijgt, wordt uitgebreid onderzoek gedaan. Daarbij wordt volgens Defensie speciaal gelet op moed, beleid, trouw, initiatief, inzicht, vakmanschap en een hoge mate van zelfopoffering.

STER Reclame