De ravage is groot in Kerkdriel
NOS NieuwsAangepast

'De impact van de plofkraak en brand is enorm'

"De mensen zijn erg geschrokken. Het is diep triest wat hier gebeurd is", zegt burgemeester Henny van Kooten over de plofkraak en brand in een winkel in Kerkdriel, waar meerdere panden ontruimd moesten worden. "De impact op de mensen is enorm."

De daders van de plofkraak hadden het gemunt op de pinautomaat in een boekhandel. Na de kraak brak er brand uit in de winkel. Ook een paar nabijgelegen panden vatten vlam. Tientallen omwonenden moesten geëvacueerd worden.

Heel ingrijpend

De burgemeester werd vannacht uit zijn bed gebeld en ingelicht over de plofkraak en brand. "We hebben als eerste de opvang van de geëvacueerde bewoners geregeld. Zij zijn opgevangen op het gemeentehuis, voorzien van koffie en een broodje."

En er is een luisterend oor geboden, want dat was volgens de burgemeester wel nodig. "Je zou maar liggen te slapen, er breekt brand uit en je moet direct je huis verlaten. Dat is heel ingrijpend." Het is nog niet duidelijk wanneer de mensen weer terug kunnen naar hun woning, want eerst moet de schade worden opgenomen.

Ik had nooit gedacht dat de hele zaak zou afbranden.

Rik Kollenburg, zoon van de getroffen winkeleigenaar

De eigenaar van de boekwinkel kreeg om 04.00 uur een melding van de alarmcentrale dat het alarm in zijn winkel afging, vertelt zijn zoon Rik Kollenburg. "Mijn vader is gaan kijken en die trof daar een aantal personen aan die bezig waren met een plofkraak. Het is tot een gevecht gekomen omdat hij ze wilde tegenhouden. Vervolgens hebben ze hem te grazen genomen. Hij is afgevoerd naar het ziekenhuis."

Tegen Omroep Gelderland zegt hij dat zijn vader een klaplong heeft en een paar gebroken ribben.

Waarschijnlijk was er daarna een explosie, waardoor er iets is gaan branden, zegt Kollenburg. "Voordat uiteindelijk de brandweer er was, kwamen aan de achterkant van de winkel de vlammen al uit het dak."

De daders sloegen op de vlucht toen de eigenaar van het pand, die boven de boekwinkel woont, uit het raam begon te roepen. Kollenburg weet niet hoeveel mannen er bij de plofkraak betrokken waren.

Winkels Kerkdriel uitgebrand na plofkraak, winkeleigenaar mishandeld

Het gaat naar omstandigheden goed met zijn vader. Hij heeft wel een ingeklapte long en een paar gebroken ribben, aldus de zoon. De winkel is tot zijn grote spijt verwoest. "Ik had nooit gedacht dat de hele zaak zou afbranden."

Dat zijn vader meteen afging op de melding, verbaast hem niet. "Mijn vader is niet zo bang uitgevallen. Als er iets aan de hand is gaat hij meestal wel gelijk kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl