NOS NieuwsAangepast

Douanier Gerrit G. moet voorlopig in de cel blijven

De rechter heeft besloten om de schorsing van de voorlopige hechtenis van douanier Gerrit G. ongedaan te maken. Dat betekent dat hij vanaf nu vast blijft zitten. G. wordt verdacht van corruptie en is in afwachting van zijn proces doorgegaan met het adviseren van criminelen. Volgens de rechtbank zijn er ernstige aanwijzingen dat G. zich opnieuw schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten.

De douanier werd gisteren in Rotterdam opgepakt nadat er zaterdag in het geheim opgenomen gesprekken waren uitgelekt tussen G. en een man die zich voordeed als vertegenwoordiger van een drugskartel uit Colombia. In de gesprekken, die afgelopen augustus of september zijn opgenomen, geeft G. smokkeltips aan zijn gesprekspartner.

Die vertegenwoordiger van het drugskartel noemde zich Paul. G. zei in de rechtbank dat hij begin augustus door hem werd benaderd. Aanvankelijk zou hij hebben geweigerd, maar Paul bleef aandringen.

Gezin

De douanier moest volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers wel afspreken met de man uit Colombia. "Hij had zijn adres, en foto’s van familieleden", aldus Kuijpers.

Volgens G. beloofde Paul 25.000 euro, "zodat ik voor mijn gezin kon zorgen." In ruil daarvoor wilde Paul informatie over de medeverdachten van G. "Heel veel dingen heb ik voor hem bevestigd. Maar tachtig procent wist hij al", zegt G.

Gerrit G. heeft de gesprekken niet gemeld bij de politie. "Daar was ik niet mee bezig. Ik was bezig met mijn gezin." Het beloofde bedrag is volgens G. nooit betaald.

Smokkeladviezen

Het OM beschikt sinds vrijdag over de opnamen, bleek vandaag bij de rechtbank. Volgens het OM staat vast dat Gerrit G. op de opnamen te horen is. Zijn stem is herkend en het blijkt uit de details van de gesprekken.

G. werd in april 2015 aangehouden maar in oktober vrijgelaten omdat zijn vrouw ernstig ziek was. De echtgenote van G. is inmiddels overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl