Premier Valls wil de nieuwe president van Frankrijk worden

Aangepast
Premier Valls van Frankrijk AFP

De Franse premier Manuel Valls kondigt vandaag aan dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap namens de PS, de socialistische partij. Dat heeft zijn kantoor aangekondigd. 

Valls zal rond 18.30 uur een toespraak houden in het stadhuis van Evry, zijn thuisbasis zo'n 25 kilometer van Parijs.

De aankondiging komt enkele dagen nadat president Hollande, ook van de PS, heeft meegedeeld dat hij zich niet beschikbaar stelt voor een tweede termijn. 

Aftreden

Als Valls zich kandidaat stelt, zal hij zijn ontslag als premier aanbieden en zich op zijn campagne gaan richten. Hollande zal daarom zijn kabinet moeten wijzigen. Als kandidaten voor het premierschap worden de minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve en de minister van Defensie Le Drian genoemd.

Hollande en zijn partijgenoot Valls lunchen vandaag zoals elke maandag op het Élysée. De verwachting is dat de premier met de president afspraken maakt over zijn vertrek.

Valls is premier sinds maart 2014. Daarvoor was hij minister van Binnenlandse Zaken. Hij werd in stelling gebracht om het imago van de socialistische partij te verbeteren na het forse verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen. 

Als hij in januari door de partij wordt gekozen, zal Valls het bij de presidentsverkiezingen in het voorjaar onder meer opnemen tegen de conservatief François Fillon van Les Républicains en Marine Le Pen van het rechts-populistische Front National. 

STER Reclame