Een salafistische organisatie kochten in de zomer dit oude schoolgebouw in Rotterdam. Het gemeentebestuur en het kabinet reageerden bezorgd op deze aankoop
NOS Nieuws

Kabinet wil dubieuze geldschieters islamitische instellingen aanpakken

Het kabinet wil voorkomen dat buitenlandse geldschieters extremistisch gedachtegoed in Nederland verspreiden. Alle stichtingen in Nederland worden daarom verplicht om openheid te geven over hun donaties. Zo moet ondoorzichtige buitenlandse financiële steun aan Nederlandse instellingen worden ingeperkt.

Vijf ministers van het kabinet-Rutte II hebben een plan gemaakt, dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Aanleiding is de recente ophef over ondoorzichtige buitenlandse steun aan Nederlandse moskeeën en islamitische instellingen. In de zomer kocht een salafistische organisatie uit Qatar een Rotterdams schoolgebouw van 6000 m2 en Kamerleden wilden de aankoop tegenhouden.

Het kabinet vreest dat dergelijke buitenlandse financiering het risico vergroot op "anti-democratisch, anti-integratief en onverdraagzaam gedrag" dat haaks staat op de Nederlandse waarden, zo schrijven de ministers.

Kanon op een mug

Met de bestaande wet is het juridisch heel lastig om dubieuze buitenlandse geldschieters aan te pakken. Er moet een duidelijke link zijn met terroristische organisaties en die is er vaak niet. Ook tast een strengere controle van religieuze organisaties al snel de vrijheid van godsdienst aan.

Het kabinet wil daarom alle Nederlandse instellingen verplichten inzage in hun donaties te geven. Deze 'publicatieplicht stichtingen' is al eerder geprobeerd, maar liep op niets uit. De regels waren zo streng dat ook een postzegelstichting opgezadeld zou worden met een administratieve rompslomp, zo vertelt Asscher van Sociale Zaken in een interview in De Telegraaf. "Die wet schoot met een kanon op een mug", aldus Asscher. Hij denkt dat het nieuwe plan niet zo zal uitwerken.

Qatar

Het volgende kabinet moet het ingediende plan, dat is opgesteld in samenspraak met islamitische organisaties, wettelijk vastleggen. In het plan staat ook dat gemeenten en overheidsinstellingen hun gegevens beter gaan delen met de Belastingdienst en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Ook worden er afspraken gemaakt met Koeweit, Qatar, Saudië-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten over financiering vanuit deze landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl