Johan de Wit
NOS SchaatsenAangepast

Japans schaatssucces maakt coach De Wit emotioneel

Het Japanse schaatsen zit in de lift. En niet zo'n beetje ook. Op bijna alle afstanden, bij zowel de mannen als de vrouwen, laten ze zich dit seizoen in de frontlinie zien. Bij de wereldbeker in Astana gingen maar liefst tien medailles, waarvan de helft van goud, naar Japan.

Opvallend is dat twee Nederlanders daarbij een hoofdrol spelen. Johan de Wit is samen met Robin Derks nu anderhalf jaar werkzaam bij de Japanse bond. Gevraagd naar hun aandeel in het huidige succes ziet De Wit geen reden voor valse bescheidenheid.

"Ik ben verantwoordelijk voor de prestaties. Ze zijn elf maanden per jaar bezig met mijn programma en dat is dan mijn verdienste. Meer kan ik er niet van maken", zegt De Wit. "Dit was een heel goed weekend voor ons."

De Wit over Japans succes: het maakt me emotioneel

De ster van de Japanse ploeg is op dit moment Miho Takagi. Ze won op individuele afstanden twee gouden medailles (1.000 en 1.500 meter) en voegde daar nog een bronzen medaille (3.000 meter) aan toe. Ook zegevierde ze met de achtervolgingsploeg.

Maar is dit nou de klasse van Takagi of profiteert zij van een gedevalueerd deelnemersveld? "De twee Amerikaanse vrouwen (Bowe en Bergsma, red.) die de 1.000 en 1.500 meter al jaren domineren, zijn er niet. Het is jammer dat ze er niet zijn. Aan de andere kant: als ze er niet zijn, moet je het nog maar doen", vindt De Wit.

Misaki Oshigiri, Miho Takagi en Nana Takagi met coach Johan de Wit

De successen van Japan in Astana

SchaatserMedaille
Miho TakagiGoud 1.000 meter
Goud 1.500 meter
Brons 3.000 meter
Goud ploegenachtervolging
Maki TsujiZilver 500 meter
Erina KamiyaBrons 500 meter
Nana TakagiZilver massastart
Shota NakamuraZilver 1.500 meter
Takuro OdaBrons 1,000 meter
PloegenachtervolgingGoud (m + v)

De 37-jarige De Wit denkt dat Takagi op korte termijn ook een hoofdrol kan spelen op de allroundtoernooi. "Goed presteren bij allroundtoernooien is een doel voor mij, maar voor de Japanse bond wat minder. Ik ben Nederlander en ik houd van allrounden. Maar als het goed gaat, gaan de Japanners er ook van houden."

Niet alleen in Astana ging het uitstekend met de Japanse schaatsers. Ook bij de eerste twee wereldbekers in Harbin (China) en Nagano (Japan) waren de prestaties opvallend goed. Onder anderen Nao Kodaira, Arisa Go, Maki Tsuji, Erina Kamiya en Shota Nakamura sluipen naar de top.

Nakamura werd tweede en heeft vijf minuten staan huilen en sprong me om me nek.

Johan de Wit

"Het maakt me best wel emotioneel. Er werd eerst niet eens naar ze omgekeken. Twee jaar geleden reden de meesten nog niet eens wereldbekers. Nakamura werd tweede, heeft vijf minuten staan huilen en sprong me om de nek. Je kunt het je bijna niet voorstellen. Het is heel erg mooi. Maar dit was nog maar een weekendje Astana. In februari worden de prijzen verdeeld en dan moeten we het nog maar een keer doen", zegt de Wit.

Kan De Wit nu hij succes boekt als bondscoach nog wel over straat in Japan? "Ja hoor, ik word absoluut niet herkend. Er wonen 127 miljoen mensen in Japan. Dat is iets meer dan in Nederland", zegt hij lachend, Maar dat zijn ster rijzende is, moge duidelijk zijn. De Wit: "Er wordt een documentaire over mij gemaakt. Ik word al anderhalf jaar gevolgd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl