Twee winkels zijn verwoest
NOS NieuwsAangepast

Grote brand na plofkraak in Kerkdriel; winkelier mishandeld

In Kerkdriel heeft een grote brand gewoed in een boekhandel en een drogist. De HEMA en een groentewinkel naast de twee brandende panden liepen rookschade op. De brand ontstond in de boekwinkel tijdens een plofkraak.

De eigenaar van de winkel, die vlakbij woont, werd wakker toen het alarm afging. Hij ging met de daders op de vuist en brak daarbij volgens zijn zoon een paar ribben. Hij kreeg ook een klaplong. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht en maakt het naar omstandigheden goed.

De schrik zit er goed in bij de zoon van de boekhandelaar. "Zeker als je dit zo ziet. En je bent gewoon alles kwijt."

In verband met de brand werden tientallen omwonenden geëvacueerd. Ze worden nog steeds opgevangen op het gemeentehuis. Intussen wordt onderzocht of het veilig genoeg is om naar huis terug te keren.

Plofkraak in Kerkdriel

Volgens de politie is na de worsteling een zwarte Audi weggereden. Er is tevergeefs met een politiehelikopter naar die auto gezocht.

Vanwege het automerk wordt een verband gelegd met de zogeheten Audi-bende die al een tijd, vooral in Duitsland, plofkraken pleegt en er daarna vandoor gaat in snelle Audi's.

De Nederlandse en de Duitse politie zoeken al langere tijd naar leden van die plofkraakbende. Tot nu toe zijn slechts enkele verdachten aangehouden.

Amsterdam

Ook in Amsterdam waren vannacht plofkrakers actief. Zij werden gestoord bij hun voorbereiding en lieten de explosieven achter op straat toen ze op de vlucht sloegen. Vanwege het explosiegevaar zijn daar negen woningen ontruimd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl