Principia Mathematica Cambridge University Library

Een eerste editie van Sir Isaac Newtons Principia Mathematica gaat deze maand onder de hamer bij veilinghuis Christie's in New York. Het boek moet minstens 1 miljoen dollar opleveren.

Het boek dat nu via Christie's wordt verkocht, is een zeer zeldzaam exemplaar. Het was indertijd bestemd voor het vasteland van Europa. Er zijn kleine verschillen met de editie die in 1687 Engeland werd uitgegeven. Van een Engelse eerste druk die in 2013 werd verkocht was de verwachting dat die 600.000 dollar zou opbrengen. Uiteindelijk werd het boek voor meer dan 2,5 miljoen dollar verkocht. 

Er zijn zo'n 400 exemplaren gedrukt van de eerste editie. Newton beschrijft in de Principia de grondslagen voor zijn theorieën over onder meer de zwaartekracht. "Een doorbraak in menselijk denken", volgens Keith Moore, hoofd van de Royal Society Library. Die organisatie spoorde Newton aan om het werk te schrijven, en bezit zelf onder meer het originele manuscript.

Als je een paar miljoen te besteden hebt, waarom dan niet een exemplaar van de Principia Mathematica aanschaffen?

Keith Moore, Royal Society Library

Dat het boek zo veel kan opbrengen komt volgens Moore omdat wetenschap steeds meer invloed heeft op onze cultuur, zegt hij in de Britse krant the Guardian. Maar dat er zo veel verdiend wordt aan technologie speelt ook mee. "Mensen die zo veel betalen voor grote boeken zijn misschien de mensen die hun geld met het internet hebben verdiend. Als je een paar miljoen te besteden hebt, waarom dan niet een exemplaar van de Principia Mathematica aanschaffen?"

STER reclame