Reuters
NOS NieuwsAangepast

Premier Nieuw-Zeeland treedt volkomen onverwacht af

De Nieuw-Zeelandse premier John Key heeft volkomen onverwacht zijn aftreden aangekondigd. Hij deed dat tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Key haalde familieredenen aan als reden voor zijn vertrek. Zijn vrouw zou hem hebben gevraagd om te stoppen als premier.

De premier heeft zijn kabinet vanochtend geïnformeerd over zijn vertrek. "Dit was de moeilijkste beslissing die ik ooit heb moeten nemen. Ik weet niet wat ik nu ga doen", zei hij op de persconferentie. Volgens hem heeft zijn premierschap veel opofferingen gevraagd van zijn vrouw en zijn kinderen.

Key was sinds november 2008 premier van de 4,5 miljoen inwoners van Nieuw-Zeeland. Twee jaar geleden werd hij nog moeiteloos herkozen voor een derde termijn van drie jaar. Zijn partij doet het uitstekend in de peilingen en de economie staat er goed voor.

Op 12 december komt de National Party bijeen om een nieuwe partijleider en premier te kiezen. De verwachting is dat de huidige minister van Financiën Bill English de nieuwe premier wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl