De overeenkomst moest onder meer mogelijk maken dat handelsbarrières voor zonnepanelen verdwijnen
NOS Nieuws

Geen handelsovereenkomst over 'groene' producten

Vertegenwoordigers van 46 landen zijn er in Genève niet in geslaagd een akkoord te bereiken over het wegnemen van handelsbarrières voor milieuvriendelijke producten. Volgens verschillende betrokkenen gooide China roet in het eten.

Het was de bedoeling om in Genève een lijst op te stellen van producten waarvan de invoerrechten worden verlaagd of zelfs afgeschaft omdat ze bijdragen aan de bescherming van het milieu. Het gaat dan om bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen.

Fietsen

De onderhandelaars werden het echter niet eens over de vraag welke goederen precies onder de overeenkomst zouden moeten vallen. Volgens Eurocommissaris Malmström kwam China op het laatste moment met een eigen lijst. Daarop stonden bijvoorbeeld ook elektrische fietsen, terwijl bekend is dat de EU wil voorkomen dat goedkope Chinese fietsen de Europese markt overspoelen.

Onduidelijk is hoe het nu verdergaat met de onderhandelingen, die onder leiding van de Wereldhandelsorganisatie WTO werden gevoerd. "De deelnemers zullen terugkeren naar hun hoofdsteden om zich te beraden op de volgende stappen", staat in een gezamenlijke verklaring van Malmström en de Amerikaanse afgevaardigde Froman.

Jammer

Minister Ploumen noemt de vruchteloze gesprekken van dit weekend een gemiste kans. "Het is jammer dat nationale belangen in de weg hebben gestaan van dit verdrag, dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de strijd tegen klimaatverandering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl