AFP
NOS NieuwsAangepast

Honderden mensen mogen terugkeren naar hun huis in Oost-Aleppo

Honderden Syriërs die Oost-Aleppo lang geleden waren ontvlucht, keren weer terug naar hun wijk nu die door het regeringsleger is heroverd op de rebellen. "Ik ben net weer thuis, maar ik kan niet geloven dat ik in Hanano ben", zegt een vrouw.

Het leger van president Assad riep inwoners zaterdag op om terug te gaan naar hun woningen in de heroverde gedeelten van de stad, met de belofte dat de rebellen binnenkort overal verdreven zullen zijn.

Huizen zijn verwoest, maar de bewoners zijn blij weer thuis te zijn

Grond kussen

"Ik kan mijn geluk niet beschrijven", zegt de inwoonster van de wijk Hanano, die donderdag na een lange strijd werd heroverd. "Het is goed, onze huizen zijn verwoest maar we hebben gewonnen en we zijn terug."

Ook andere inwoners van de wijk, sommigen zwaaiend met de Syrische vlag, kunnen hun geluk niet op. "We hebben ons leven weer terug", zegt een man. "We hebben gezworen dat we de grond van Hanano zullen kussen, want we zijn hier geboren en opgegroeid. We hebben hier veel mooie herinneringen liggen. Het is niet meer zoals het was, maar als God het wil zal alles straks weer bij het oude zijn."

Bana

In het oosten van de stad woonden voor de herovering rond de 250.000 mensen. Een van die mensen was het 7-jarige meisje Bana. Zij tweette samen met haar moeder over de oorlog.

Bana's Twitteraccount is nu gedeactiveerd. Waarom is onduidelijk. Een van haar laatste tweets ging over de bombardementen. Ze vertelde dat haar huis verwoest was door bommen en ze de nacht bijna niet had overleefd.

Controle

Het noordoosten van Aleppo is sinds enkele dagen weer onder controle van de regering, maar het zuidoosten nog niet. Volgens een militaire bron moet ook dat deel binnen een paar weken ingenomen zijn. De rebellen in Oost-Aleppo worden continu onder vuur genomen door het Syrische en Russische leger.

Zo'n 50.000 mensen zijn het geweld in Oost-Aleppo ontvlucht, zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl