Renzi en zijn vrouw in het stemlokaal in Pontassieve AFP

De opkomst voor het Italiaanse referendum is behoorlijk hoog. Rond 19.00 uur vanavond had zo'n 57,5 procent van de circa 51 miljoen stemgerechtigden al gestemd. De stembureaus zijn open tot 23.00 uur.

"De opkomst lijkt veel hoger dan verwacht", zegt correspondent Rop Zoutberg. Ter vergelijking: bij de laatste verkiezingen in Italië, in 2014 voor het Europees Parlement, was het opkomstcijfer na het sluiten van de stemlokalen 57,2 procent.

Het referendum gaat over een grondwetswijziging waardoor de senaat en regionale bestuurders minder te zeggen krijgen. Het is vooral spannend voor premier Renzi, die heeft gezegd dat hij zal opstappen als hij het referendum verliest. Een hoge opkomst kan volgens Zoutberg in zijn voordeel zijn.

"Mensen die fel tegen Renzi zijn zouden sowieso al gaan stemmen. De redelijk hoge opkomst zou kunnen komen doordat mensen die anders niet zouden zijn gaan stemmen omdat ze het referendum niet belangrijk vinden maar die wel vinden dat Renzi moet blijven, nu ook naar de stembus zijn gegaan. Het is een theorie, het blijft natuurlijk afwachten of dat ook echt zo is."

Renzi heeft zelf ook zijn stem uitgebracht. Hij deed dat in het Toscaanse stadje Pontassieve, waar hij woont.

Spanning in Europa

De uitkomst wordt ook elders in Europa met spanning afgewacht. Een 'nee' en het daaropvolgende vertrek van Renzi kan leiden tot politieke instabiliteit, waardoor investeerders huiverig zullen zijn om nog geld in de zwakke Italiaanse banken te steken. Die hebben in totaal voor 360 miljard euro aan leningen uitstaan die ze vermoedelijk nooit krijgen terugbetaald.

Als meerdere banken failliet dreigen te gaan, zal dat een nieuwe crisis in de euro-zone veroorzaken, zo wordt gevreesd.

Uitslagen

De eerste uitslagen worden laat in de avond verwacht. In de loop van de nacht wordt de uitslag bekend.

STER reclame