Linkse kandidaat wint presidentsverkiezingen Oostenrijk

Aangepast
AFP

De presidentsverkiezingen in Oostenrijk zijn beslist in het voordeel van de linkse kandidaat Alexander Van der Bellen. Kort na het bekendmaken van de eerste prognoses gaf zijn tegenstander, FPÖ-kandidaat Norbert Hofer, zijn nederlaag toe.

De laatste stembureaus sloten om 17.00 uur. Even later kwamen Oostenrijkse media met een eerste prognose. Daarin werd Van der Bellen, die meedeed als onafhankelijk kandidaat maar werd gesteund door de Groenen, op 53,4 procent ingeschat. De rechts-populistische Hofer bleef steken op 46,6 procent. 

Het duidelijke verschil is een verrassing. Er was rekening gehouden met een nek-aan-nekrace.

"Ik ben oneindig treurig dat het niet is gelukt", schrijft Hofer op Facebook. Hij feliciteert Van der Bellen en roept de Oostenrijkse bevolking op tot eenheid.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rechts-populisten Oostenrijk verliezen van Groenen
Judith vd Hulsbeek
@juhuls
Reactie Hofer op Facebook: ik ben oneindig treurig dat het niet is gelukt. Ik had graag op Oostenrijk gepast. #bpw16
2 jaar geleden

Het was een herhaling van de verkiezingen in mei. Ook toen werd Van der Bellen tot winnaar uitgeroepen, maar vanwege fouten bij het tellen van de briefstemmen werd de uitslag geschrapt. Een nieuwe stembusgang in september werd uitgesteld omdat de stembiljetten niet deugden.

In de campagne profileerde Van der Bellen (72) zich als pro-Europa-kandidaat, terwijl Hofer eurosceptisch was. Verder hoopte Hofer op een effect als in de Verenigde Staten, waar Donald Trump met een soortgelijk anti-establishment-geluid succes had.

De uitslag is met gejuich ontvangen door de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz. Hij spreekt op Twitter van "een zware nederlaag voor nationalisme en anti-Europees populisme".

De opkomst lijkt uit te komen op zo'n 73 procent. Dat is ruim een procentpunt meer dan in mei en bovendien hoger dan verwacht, zegt correspondent Jeroen Wollaars. "Het kan goed zijn dat Van der Bellen daar zijn winst heeft gehaald. Hij had Oostenrijkers echt opgeroepen om naar de stembus te gaan uit verzet tegen de FPÖ. Een van zijn campagneslogans was: nu meer dan ooit."

Jeroen Wollaars
@wol
Het is geen winst van links, het is vooral verlies van Hofer. Alles en iedereen is tegen FPÖ in het geweer gekomen, niet zozeer pro-vdB. https://t.co/od7WqsATKo
2 jaar geleden

Morgen of dinsdag wordt de definitieve uitslag bekend. "Maar niemand hier houdt nog rekening met een winst voor Hofer", zegt Wollaars. Dat is ook niet meer mogelijk, legt hij uit. "De prognoses hebben een foutmarge van 1 procentpunt, dus hij kan ook echt niet meer winnen."

STER Reclame