Persconferentie van de politie EPA

De politie in Freiburg heeft een 17-jarige Afghaanse vluchteling gearresteerd op verdenking van moord. Hij zou in oktober een 19-jarige studente medicijnen hebben verkracht en vermoord. Haar lichaam werd teruggevonden in de rivier Dreisam. De studente was om het leven gekomen door verdrinking.

De vrouw was op een feestje geweest en was onderweg naar huis toen ze door de dader van haar fiets werd getrokken. Volgens Duitse media is het slachtoffer de dochter van de hooggeplaatste EU-functionaris Clemens Ladenburger.

Geblondeerde haar

De politie kwam de verdachte op het spoor door een 18,5 centimeter lange zwarte, geblondeerde haar die bij het slachtoffer werd gevonden. De wortel van de haar bevatte mannelijk dna. Ook werd in de rivierbedding een sjaal gevonden die van de dader was.

Bij het terugkijken van materiaal van bewakingsvideo's in de buurt van de plaats delict ontdekte de politie een jongen met een kapsel dat bij de gevonden haar paste. Ook droeg hij dezelfde sjaal als die in de rivierbedding was gevonden.

Hardloopster

Het signalement van de man werd verspreid en hij werd dit weekend bij toeval door een politiepatrouille ontdekt. De verdachte is een zogenoemde 'onbegeleide vluchteling' die bij een gastgezin in Freiburg woonde.

De politie onderzoekt of de verdachte ook verantwoordelijk is voor de moord op een 27-jarige hardloopster in november in Freiburg. Ook zij werd verkracht en vermoord teruggevonden. 

Schrijnend

In Duitsland is door de arrestatie van de Afghaanse asielzoeker het publieke debat over het vluchtelingenbeleid van bondskanselier Merkel weer opgerakeld. Eerder deze week kondigde Merkel aan dat Duitsland geen limiet zal stellen aan het aantal vluchtelingen dat het land opvangt.

Schrijnend is ook dat het slachtoffer vrijwilligerswerk deed met vluchtelingen en dat haar ouders in haar overlijdensadvertentie vroegen om geen bloemen te sturen, maar geld te doneren aan een aantal goede doelen, waaronder een vrijwilligersorganisatie in Freiburg die veel voor vluchtelingen doet.

Opluchting

In Freiburg zelf is er ook vooral opluchting. Veel vrouwen leefden sinds de moorden in angst en durfden 's avonds niet meer alleen over straat. Die zijn opgelucht dat er iemand is opgepakt. 

"Het is wel jammer dat het een asielzoeker is", zegt een van hen in Der Spiegel. "'s Nachts om vier uur komen hier ook veel proleten uit het Zwarte Woud de clubs uit rollen, die denken dat vrouwen loslopend wild zijn."

STER reclame