Alexander van der Bellen (l) en Norbert Hofer met hun partners
NOS NieuwsAangepast

Stembureaus Oostenrijk dicht, kandidaten vol zelfvertrouwen

Bij de presidentsverkiezingen in Oostenrijk zijn de stembureaus gesloten. In de deelstaten Vorarlberg en Burgenland gingen vrijwel alle bureaus om 13.00 uur dicht, andere deelstaten en Wenen volgden later vanmiddag. Een prognose van de uitslag wordt snel verwacht.

De kandidaten Alexander Van der Bellen en Norbert Hofer gingen al vroeg stemmen in hun woonplaatsen. Van der Bellen (72) en Hofer (45) zeiden allebei dat ze vertrouwen hebben in een overwinning. Er wordt een nek-aan-nek-race verwacht; mogelijk laat de uitslag dagen op zich wachten.

Oostenrijkse presidentsverkiezingen in de herkansing, onzekerheid blijft

Het is de derde keer dit jaar dat de 6,4 miljoen kiesgerechtigden zijn opgeroepen om een nieuwe president te kiezen. In mei won Van der Bellen de verkiezingen nipt van Hofer, met 50,3 procent van de stemmen, maar de uitslag werd ongeldig verklaard omdat de briefstemmen niet volgens de regels waren geteld. Een nieuwe stembusgang werd in september afgeblazen omdat de stembiljetten niet deugden.

Briefstemmers

In mei werd op de verkiezingsavond een overwinning van de rechts-populistische Hofer voorspeld, maar uiteindelijk gaven de briefstemmers de doorslag in het voordeel van Van der Bellen (Groenen). De briefstemmen worden pas vanaf morgen geteld. Dat kan de uitslag vertragen. Het aantal mensen dat per post heeft gestemd, is nu wel zo'n 20 procent lager dan in het voorjaar.

De presidentsverkiezingen in Oostenrijk zijn de eerste verkiezingen in een EU-lidstaat sinds Donald Trump tot president van de Verenigde Staten werd gekozen. De FPÖ van Hofer hoopt nu op een 'Trump-effect'. Hofer staat kritisch tegenover de EU en handelsverdragen en wil ook een veel strenger asielbeleid.

De linkse Van der Bellen gebruikte in zijn campagne slogans als "voor het aanzien van Oostenrijk" en zei dat stemmen "meer dan ooit" tellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl