EPA/NOS

Goedemorgen, in het midden en noorden van het land komt plaatselijk dichte mist voor. Doordat het vriest kan het op sommige plaatsen glad zijn. Later vanochtend gaat bijna overal de zon schijnen, alleen in het noorden kan het lang mistig blijven. Het wordt een graad of drie. De komende dagen blijft het vrij koud.

Wat heb je gemist?

Dichte mist

Het KNMI heeft voor vanochtend code geel afgekondigd vanwege de mist die problemen kan opleveren voor het verkeer. De waarschuwing geldt voor het hele land, met uitzondering van de Waddeneilanden en Zeeland.

Geen monumenten voor Fidel Castro

Er komen in Cuba geen monumenten ter nagedachtenis aan de overleden oud-president Fidel Castro. Dat wilde hij zelf niet, heeft zijn broer en huidige president Raúl Castro bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Santiago. In de stad wordt vandaag de urn met de as van Fidel Castro begraven. 

Geen hertelling in Pennsylvania

Voorstanders van een hertelling bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben niet genoeg geld bijeengebracht voor een hertelling in de staat Pennsylvania. Daarmee lijkt de kans uitgesloten dat de Democratische kandidaat Hillary Clinton alsnog tot winnaar wordt uitgeroepen, omdat ze daarvoor bij een hertelling in Michigan, Wisconsin en Pennsylvania als winnaar uit de bus moet komen.

Wat moet je weten?

In Italië zijn vanochtend de stemlokalen opengegaan voor een referendum over een grondwetswijziging, maar vooral over het lot van premier Renzi. Die heeft gezegd dat hij aftreedt als zijn wetsvoorstel wordt weggestemd.

En Oostenrijk kan vandaag opnieuw een nieuwe president kiezen. Ook daar zijn de stembureaus opengegaan. Dit voorjaar waren er al verkiezingen, maar toen ging het fout bij het tellen van stemmen die per post waren gedaan. In oktober gingen de verkiezingen niet door, omdat er problemen waren met de stembiljetten. 

De strijd gaat tussen de linkse Alexander van der Bellen en Norbert Hofer van de rechts-populistische FPÖ.

Fijne dag!

STER reclame