ANP

Premier en VVD-leider Rutte heeft op het ALDE-congres in Warschau voor Europese liberalen gewaarschuwd voor het uiteenvallen van Europa, als politici de zorgen van burgers niet serieus nemen.

Rutte: "Te vaak zeggen de elites in Europa 'de burgers begrijpen het niet'. Maar dat is niet zo. Jullie begrijpen het zelf niet."

Hij vindt dat Europese politici moeten ophouden met het streven naar verdere Europese integratie, "meer Europa", terwijl grote problemen als migratie en een achterlopende economie nog niet zijn opgelost.

Populistische partijen krijgen met hun anti-Europastandpunten nu te veel kans, zegt hij, terwijl zij weglopen als ze verantwoordelijkheid moeten nemen. Als voorbeelden noemde hij Groot-Brittannië na de brexit en Nederland, doelend op PVV-leider Wilders die verantwoordelijk was voor de val van het eerste kabinet-Rutte.

Dromen

"Als je van Europa houdt, houd dan op met dromen van meer Europa." Rutte vindt dat Europese politici de zorgen van burgers serieus moeten nemen en daar eerst oplossingen voor moeten geven. Anders brengen zij "datzelfde Europa dichter bij de afgrond".

De Europese liberalen die zijn verenigd in de ALDE-partij hebben verschillende opvattingen over de toekomst van de EU. Zo is de fractievoorzitter van ALDE in het Europees Parlement Guy Verhofstadt, voorstander van meer Europese integratie.

Ook D66 maakt onderdeel uit van ALDE. Die partij ziet liever meer dan minder Europese samenwerking. Rutte neemt daar afstand van. "We delen hier misschien dezelfde tafel en hetzelfde eten, maar niet dezelfde visie op de toekomst van Europa."

STER reclame