Wie is Daidai Ntab? 'Goed onthouden die naam'

"Daidai Ntab, wie is dat dan?" Verslaggever Bert Maalderink kan zich voorstellen dat er mensen zijn die zich dat afvragen wanneer ze de uitslag van de 500 meter in Astana zien. Wat zegt de kersverse winnaar van de wereldbeker in Kazachstan dan? "Goed onthouden die naam, en rekening mee houden in de toekomst", lacht de 22-jarige sprinter.

Ntab verraste in Kazachstan niet alleen het schaatspubliek, maar ook zichzelf met een overtuigende race. Met 34,52 reed hij niet alleen een baanrecord, de geboren Amsterdammer was ook nog eens bijna een halve seconde sneller dan hij ooit was op de 500 meter. 

Ntab verrast in Astana met zege op 500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Ongelooflijk, ik kan het nog niet echt bevatten. Ik keek op de klok en kon mijn emoties daarna nauwelijks onder controle houden", zegt Ntab na zijn race. "Hier had ik totaal geen rekening mee gehouden. Ik wist wel dat het er ergens in zat, maar dat ik zo'n tijd rijd is echt niet normaal."

'Bang dat ik moe zou zijn'

Een verklaring voor zijn snelle race heeft het talent van Team Plantina niet echt. "Ik heb vanochtend nog een 1.000 meter gereden. Ik was eigenlijk een beetje bang dat ik moe aan de start zou staan. Ik laat in trainingen elke keer wel goede dingen zien, maar in de wedstrijd kwam het er nog niet echt uit. Nu raak ik ze gewoon. Op een paar schoonheidsfoutjes na rijd ik een perfecte race."

Het is de eerste internationale overwinning voor Ntab. Bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Harbin werd hij negende, in Nagano noteerde hij de elfde tijd. "Je ziet dat alles heel dicht bij elkaar zit. Als je een goede dag hebt dan kun je dus zelfs winnen."

STER reclame