AFP

Tienduizenden mensen stonden vandaag in de thuishaven van de omgekomen voetballers van Chapecoense. In Arena Condá, het stadion van de voetbalclub, werden de lijkkisten binnengedragen voor een afscheidsplechtigheid. Fans toonden een laatste eerbetoon aan hun helden.

Zo'n 20.000 mensen, onder wie veel nabestaanden, woonden de ceremonie in het stadion bij; buiten de muren waren nog eens 80.000 rouwenden. Ook president Infantino van de wereldvoetbalbond FIFA, was naar het stadion gekomen. 

Ik ben hier om het shirt eer aan te doen.

Fan

"In de regen zag ik ze altijd spelen", zegt een van de fans huilend. "Ze vochten en ze wonnen. Nu ben ik weer hier, maar dan om het shirt eer aan te doen."

De twee vliegtuigen met de stoffelijke overschotten van de voetballers die maandag omkwamen bij een vliegtuigcrash waren vanmiddag geland. Een militaire erewacht stond de kisten in de stromende regen op te wachten. Ook de Braziliaanse interim-president Temer was op de landingsbaan aanwezig om de slachtoffers de laatste eer te bewijzen. 

Omgekomen voetballers Chapecoense in eigen stadion herdacht

Finale

In totaal kwamen 71 mensen om bij het vliegtuigongeluk bij de Colombiaanse stad Medellin. Slechts zes inzittenden, onder wie drie spelers van de Braziliaanse voetbalclub, overleefden de crash. De selectie van Chapecoense zou in Colombia de finale spelen van de Copa Sudamericana. 

De oorzaak van de crash was brandstofgebrek, bleek drie dagen geleden uit gegevens van de zwarte dozen van het ramptoestel. 

STER reclame