Daidai Ntab in actie op het ijs van Astana ANP

Ntab verrast in Astana met sensationele 500 meter

time icon Aangepast

Daidai Ntab heeft voor het eerst in zijn carrière een internationale wedstrijd gewonnen. De geboren Amsterdammer overtuigde op de 500 meter bij de wereldbeker in Astana: 34,52. 

De 22-jarige Ntab verraste vooral zichzelf. Met 34,52 reed hij niet alleen een baanrecord, het talent van Team Plantina snoepte liefst 0,44 seconden van zijn persoonlijke record af. In januari van dit jaar reed Ntab 34,96 in een trainingswedstrijd. Het record tijdens een officiële wedstrijd stond op 35,00.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ntab verrast in Astana met zege op 500 meter
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Even voorstellen

Daidai Ntab is de veruit meest exotische naam van het Nederlandse deelnemersveld in Astana. De geboren Amsterdammer dankt zijn naam aan zijn Senegalese vader, die met zijn Nederlandse moeder in Amsterdam kwam wonen. Na negen jaar verhuisde de nu 22-jarige Ntab van de hoofdstad naar het Brabantse Oisterwijk. Op 18-jarige leeftijd besloot hij om vol voor het schaatsen te gaan. Dankzij zijn vader spreek Ntab vloeiend Frans.

Op zijn achttiende moest Ntab een keuze maken: ga ik op een serieuze manier verder met deze sport of niet? Het antwoord is inmiddels bekend. Ntab woont in het noorden van het land en heeft grootse plannen voor de toekomst.

Twee jaar geleden viel Ntab op bij de NK afstanden omdat hij schaatste in het pak van Michel Mulder. Na afloop stelde hij zich voor aan het grote publiek en vertelde hij aan de NOS waarom hij verliefd werd op de schaatssport.

Goud in 2018

"Ik was vroeger veel aan het skeeleren met mijn broertje. Ik kwam toen in aanraking met het schaatsen. Olympisch goud in 2018. Zo simpel is het. Daar ga ik voor. Dat is echt mijn doel. Als ik over mijn doelen praat, dan word ik vaak uitgelachen."

Met zijn uiterlijk heeft Ntab wel iets weg van Shani Davis. Hij vindt dat een eer, maar hij wil zich niet met de Amerikaanse topschaatser vergelijken.

"Nou nee, dat niet. Ik kan me voorstellen dat mensen mij vergelijken met Davis, maar ik ben een heel andere schaatser. Ik heb geen voorbeeld, ik keek wel veel naar Davis. Hij is een geweldige persoonlijkheid. Maar ik wil met niemand vergeleken worden. Ik kijk vooral om me heen en daar probeer ik van te leren. Ik wil vooral uniek zijn."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Wie is Dai Dai Ntab? 'Goed onthouden die naam'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Zieke Verbij: ik dacht ik probeer het gewoon

Ntab bleef de Russen Roeslan Moerasjov (34,57) en Pavel Koelizjnikov (34,61) voor. Kai Verbij en Ronald Mulder stelden teleur en waren niet terug te vinden in de toptien. Verbij eindigde als laatste met 35,27. De 34,93 van Mulder was goed voor de elfde plaats.

STER Reclame