Syrische militairen in het oosten van Aleppo AFP

Het Syrische leger heeft na nieuwe militaire successen nu 60 procent van Oost-Aleppo in handen. De rebellen veroverden vier jaar geleden de oostelijke wijken van de metropool, maar verliezen sinds medio november in hoog tempo terrein. 

Afgelopen nacht rukten de regeringstroepen, geholpen door bondgenoten, verder op en veroverden de wijk Tariq Al-Bab. 

Rusland, een bondgenoot van de Syrische president Assad, wil met de VS overleggen over een algehele terugtrekking van de opstandelingen uit het oosten van Aleppo. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vanmorgen verklaard. Er is nog geen reactie uit Washington.

Monitor

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat op basis van lokale bronnen de strijd in kaart brengt, bevestigt de herovering van de wijk Tariq Al-Bab na hevige gevechten. Als het regeringsleger erin slaagt heel Aleppo in handen te krijgen, kan dat beslissend zijn voor het verdere verloop van de oorlog in Syrië. 

Maar EU-buitenlandcoördinator Mogherini is daar niet zo zeker van. "Ik ben ervan overtuigd dat de val van Aleppo niet het eind van de oorlog inluidt", zei ze vanmorgen tijdens een bijeenkomst in Rome.

Luchthaven

Met de herovering van Tariq Al-Bab heeft het regeringsleger ook een belangrijke weg tussen de internationale luchthaven van Aleppo en het oosten van de stad in handen gekregen. 

Het offensief heeft de afgelopen twee weken het leven gekost aan ruim 300 burgers, onder wie 42 kinderen, meldt het Observatorium. 

STER reclame