NOS NieuwsAangepast

Schultz zet invoering ov-chip door

Ondanks de recente fraude wil minister Schultz van Haegen van Infrastructuur de invoering van de ov-chipkaart in Zuid-Holland en Den Haag niet uitstellen. Dat zei de minister in de Tweede Kamer.

Schultz wil per 3 februari aanstaande de strippenkaart in die gebieden definitief afschaffen en ze voelt er niets voor nog langer de twee kaarten naast elkaar te laten bestaan.

"De strippenkaart is net zo fraudegevoelig", zei de minister. Ze zei verder dat de handhaving van de strippenkaart 30 miljoen euro per jaar kost.

Slimme koppen

"Het blijft een ratrace met de slimme koppen in de samenleving", zei Schultz over het kraken van de chipkaart. De minister zei het heel vervelend te vinden dat de kaart door een groot publiek te kraken is.

Vandaag werd bekend dat de apparaten waarmee de kaart te kraken is, in trek zijn. "Voor mij is het het belangrijkste dat de 'gewone' reiziger er niet de dupe van wordt." Schultz wil niet dat reissaldo door anderen afgeschreven kan worden.

Beheersbaar

De Tweede Kamer heeft veel kritiek op de ov-chipkaart, vooral over de fraudegevoeligheid. Een meerderheid wil de invoering van de ov-chipkaart uitstellen. Schultz zei dat 100 procent beveiliging niet mogelijk is, maar dat de fraude op dit moment beheersbaar is.

Ze vindt dat de veiligheid verhoogd kan worden door onder andere het plaatsen van toegangspoortjes op NS-stations en het gebruik van betere handlezers door conducteurs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl