Protesten tegen Park | AFP
NOS NieuwsAangepast

Afzettingsprocedure tegen president Zuid-Korea

De drie oppositiepartijen in Zuid-Korea hebben vandaag een wet ingediend waarmee een afzettingsprocedure tegen president Park kan worden begonnen. De wet werd ondertekend door 171 van de 300 leden van het parlement, dat in Zuid-Korea uit slechts één kamer bestaat.

"Hierbij stellen we een afzettingsprocedure voor om de grondwet te beschermen en de constitutionele orde te herstellen door president Park Geun-hye uit haar ambt te zetten", luidt de tekst.

Als de procedure slaagt, zou Park het eerste democratisch gekozen staatshoofd zijn in Zuid-Korea dat wegens een schandaal voortijdig moet aftreden.

EPA
Protesten tegen president Park in Seoul

Park is verwikkeld in een affaire waarover sinds oktober steeds meer bekend wordt. Aanklagers beschuldigen haar ervan dat ze een vriendin inzage heeft verschaft in staatszaken. Dankzij de president zou deze Choi Soon-sil, dochter van een sekteleider en al decennia bevriend met Park, onder meer grote bedrijven hebben kunnen afpersen.

Stemming donderdag

De afgelopen weken zijn honderdduizenden Zuid-Koreanen de straat op gegaan om het vertrek van Park te eisen. Ook voor vandaag wordt een grote demonstratie verwacht, de zesde zaterdag op rij.

Park spreekt de beschuldigingen tegen, maar heeft wel haar excuses aangeboden aan de natie. Vorige week zei ze bereid te zijn om af te treden.

De wet wordt naar verwachting aanstaande donderdag behandeld. Hoewel er dus een meerderheid is om de procedure te beginnen, is voor daadwerkelijke afzetting van de president twee derde van de stemmen nodig. Dit betekent dat ook 28 leden van Parks eigen partij voor de wet moeten stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl